Poruka iz Podgorice
9

Jugoslavija u malom: Lagumdžija, Vujanović, Kosor i drugi formirali klub

Klix.ba
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar
Budućnost Evropske unije (EU) je budućnost Zapadnog Balkana, ocijenili su bivši predsjednici država i vlada regiona, tokom formiranja Podgoričkog kluba u glavnom gradu Crne Gore.

Osnivači Kluba su bivši predsjednici Crne Gore, Makedonije i Slovenije, Filip Vujanović, Branko Crvenkovski i Danilo Tirk, bivši predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i bivši premijeri Srbije i Hrvatske Mirko Cvetković i Jadranka Kosor.

Članovi su bivši predsjednici Slovenije Milan Kučan, Hrvatske Stjepan Mesić, Srbije Nataša Mićić, Albanije Alfred Moisiu i Kosova Fatmir Sejdiju, kao i raniji premijeri Crne Gore i Makedonije, Igor Lukšić i Hari Kostov.

Klub je osnovan kao dobrovoljna i neprofitna organizacija radi ostvarivanja opštih interesa i ciljeva.

"Klub će biti posvećen prosperitetu, dobrim odnosima i afirmaciji evropskih vrijednosti u državama članova Kluba, kao i regiona i Jugoistočne Evrope kojoj pripada“, navodi se u osnivačkom aktu.

Lagumdžija je kazao da će jedna od osnovnih ideja djelovanja Kluba biti pokušaj da na određeni način artikulišu nešto što su nazvali „Vizija Zapadnog Balkana 2020/30“ i uopšte Jugoistočne Evrope, prenosi RTCG.

Ta vizija, prema njegovim riječima, mora biti inkorporirana u viziju EU 2030. godine.

"Pokušavamo da utičemo na to da se što više stvara klima o tome da je budućnost EU i Zapadnog Balkana dvosmjerna ulica. Ukoliko ne uspiju jedni neće uspjeti ni drugi i obrnuto“, rekao je Lagumdžija.