Regija
272

Jovanović: Rehabilitacija Draže Mihailovića izraz dezorijentisanosti našeg društva

Klix.ba
Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Rehabilitacija Draže Mihailovića je ko zna koji po redu izraz dezorijentisanosti našeg društva, potvrda hroničnog gubitka odnosa prema prošlosti i još više dokaz potpunog gubitka ideje šta bismo kao društvo trebali da budemo u budućnosti, navodi Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

"U našem okruženju, u nedovršenim državama, među koje spada i Srbija, u Bosni, Makedoniji, Albaniji, na Kosovu, živi blizu dvadeset miliona ljudi. Skoro da ne postoji problem koji sve ove države ne dijele. Ekonomska i politička nestabilnost, jačanje nacionalizma kao prvo i najlakše ishodište krize u kojoj živimo, lijeve i desne demagogije, mnogo se brže šire preko nacionalnih granica od ideja međunacionalne saradnje i suživota. Rehabilitacija Draže Mihailovića će nedvosmisleno svakoj negativnoj tendenciji pomoći da procveta, gušeći istovremeno svaki napor da se nešto u našem okruženju promeni na bolje", stoji u reagovanju Jovanivića nakon što je Vrhovni sud Srbije danas donio odluku o reahbilitaciji četničkog vođe Draže Mihailovića.

"Ako pred ovim događajem budemo šutjeli i sjedili skrštenih ruku, ne samo da ćemo napraviti pogrešan i naopak okvir za sistem vrijednosti u kojem treba da stasaju buduće generacije u Srbiji nego i svim ljudima i narodima koji žive oko nas šaljemo poruku da zločini počinjeni devedesetih nisu bili posljedica incidenta, djelovanja neobuzdane manjine, nego su logičan rezultat jednog pogleda na svijet, u kojem ništa drugo i drugačije ne smije da postoji. Tokom Drugog svjetskog rata Draža Mihailović i njegov pokret to pravo na postojanje nisu priznavali drugim narodima i nacionalnim manjinama i nisu ga priznavali pripadnicima antifašističkog pokreta, isto onako kako su to tokom ratova devedesetih radile partije, vojske i paravojske bliske njihovim idejama i metodama. Danas kada smo u većoj ili manjoj mjeri ostali sami sa sobom, političke i parapolitičke grupe izrasle na rehabilitovanju zločinaca i zločina to pravo na postojanje bi da ukinu svakoj političkoj ili drugoj manjini koja je u dometu njihove sile", stoji u saopćenju LDP-a.

"Pred zlom se ne smijemo povlačiti. Na svaki pokušaj restauracije zločinačkog sistema vrijednosti, bez obzira da li se radi o onom iz četrdesetih ili onom iz devedesetih godina, moramo odgovoriti još jačim insistiranjem na antifašističkim vrijednostima i zalaganjem za slobodu i jednakost za sve ljude, kao što smo to umjeli da radimo u prošlosti, kada smo bez obzira na cijenu, bili ponosan i neodvojiv dio slobodnog i modernog svijeta. Svijet koji ostavljamo svojoj djeci ne smije biti gori od onog koji smo naslijedili od naših roditelja", poručio je Jovanović.