{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jovanović: Rehabilitacija Draže Mihailovića izraz dezorijentisanosti našeg društva

Klix.ba
14.5.2015. u 14:22
272
59
Jovanović: Rehabilitacija Draže Mihailovića izraz dezorijentisanosti našeg društva
272
Jovanović: Rehabilitacija Draže Mihailovića izraz dezorijentisanosti našeg društva
Čedomir Jovanović
Rehabilitacija Draže Mihailovića je ko zna koji po redu izraz dezorijentisanosti našeg društva, potvrda hroničnog gubitka odnosa prema prošlosti i još više dokaz potpunog gubitka ideje šta bismo kao društvo trebali da budemo u budućnosti, navodi Čedomir Jovanović, lider LDP-a.
"U našem okruženju, u nedovršenim državama, među koje spada i Srbija, u Bosni, Makedoniji, Albaniji, na Kosovu, živi blizu dvadeset miliona ljudi. Skoro da ne postoji problem koji sve ove države ne dijele. Ekonomska i politička nestabilnost, jačanje nacionalizma kao prvo i najlakše ishodište krize u kojoj živimo, lijeve i desne demagogije, mnogo se brže šire preko nacionalnih granica od ideja međunacionalne saradnje i suživota. Rehabilitacija Draže Mihailovića će nedvosmisleno svakoj negativnoj tendenciji pomoći da procveta, gušeći istovremeno svaki napor da se nešto u našem okruženju promeni na bolje", stoji u reagovanju Jovanivića nakon što je Vrhovni sud Srbije danas donio odluku o reahbilitaciji četničkog vođe Draže Mihailovića.

"Ako pred ovim događajem budemo šutjeli i sjedili skrštenih ruku, ne samo da ćemo napraviti pogrešan i naopak okvir za sistem vrijednosti u kojem treba da stasaju buduće generacije u Srbiji nego i svim ljudima i narodima koji žive oko nas šaljemo poruku da zločini počinjeni devedesetih nisu bili posljedica incidenta, djelovanja neobuzdane manjine, nego su logičan rezultat jednog pogleda na svijet, u kojem ništa drugo i drugačije ne smije da postoji. Tokom Drugog svjetskog rata Draža Mihailović i njegov pokret to pravo na postojanje nisu priznavali drugim narodima i nacionalnim manjinama i nisu ga priznavali pripadnicima antifašističkog pokreta, isto onako kako su to tokom ratova devedesetih radile partije, vojske i paravojske bliske njihovim idejama i metodama. Danas kada smo u većoj ili manjoj mjeri ostali sami sa sobom, političke i parapolitičke grupe izrasle na rehabilitovanju zločinaca i zločina to pravo na postojanje bi da ukinu svakoj političkoj ili drugoj manjini koja je u dometu njihove sile", stoji u saopćenju LDP-a.

"Pred zlom se ne smijemo povlačiti. Na svaki pokušaj restauracije zločinačkog sistema vrijednosti, bez obzira da li se radi o onom iz četrdesetih ili onom iz devedesetih godina, moramo odgovoriti još jačim insistiranjem na antifašističkim vrijednostima i zalaganjem za slobodu i jednakost za sve ljude, kao što smo to umjeli da radimo u prošlosti, kada smo bez obzira na cijenu, bili ponosan i neodvojiv dio slobodnog i modernog svijeta. Svijet koji ostavljamo svojoj djeci ne smije biti gori od onog koji smo naslijedili od naših roditelja", poručio je Jovanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: