Regija
42

Jovanović poručio Dodiku: Ne miješaj se u unutrašnje stvari Srbije

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Liberalno demokratska partija, na čijem čelu je Čedomir Jovanović, oglasila se saopćenjem u kojem je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku poručila da je građanima dosta njegovog miješanja u unutrašnje stvari Srbije.

"Umjesto što svojim izjavama zarad prikupljanja političkih poena pred izbore u BiH glumi većeg patriotu od svih nas u Srbiji, bolje bi bilo da kao državljanin Srbije počne da plaća poreze za eventualne nekretnine koje posjeduje u našoj zemlji", stoji u reagiranju koje je objavljeno na oficijelnoj stranici LDP-a.

Ova reakcija dolazi nakon što je Dodik izjavio da bi Srbija trebala promijeniti izborni zakon na način da i Srbi izvan Srbije dobiju predstavnike u Skupštini Srbije.

"Pošto očigledno misli da ima diskreciono pravo da odlučuje ko je Srbin, a ko ne, predlažemo da mu se u Srbiji ukine status bijelog medvjeda. Zato pitamo Agenciju za borbu protiv korupcije da li on podliježe prijavljivanju imovine kao javni funkcioner i državljanin Srbije, a ako ne podliježe, tražimo da se u novi prijedlog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uvrsti prijedlog da i oni državljani Srbije, koji u drugoj državi obavljaju javnu funkciju, uđu u nadležnost posla Agencije za borbu protiv korupcije", stoji u saopćenju.

LDP navodi da je Dodik svojim izjavama o odcjepljenju RS-a odavno dokazao da je jedan od glavnih destabilizujućih faktora u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu.

"Neprihvatljivo je da Dodik iz Banje Luke šalje kvazipatriotske poruke kako će EU Srbiju ucijeniti zbog Kosova ili kako je potrebno mijenjati izborno zakonodavstvo u Srbiji, dok su u isto vrijeme građani u Republike Srpske postali taoci Dodika koji im nudi licemjerni patriotizam i besmislene sukobe pošto ih je doveo na rub egzistencije. Zato Liberalno demokratska partija poručuje predsjedniku RS-a da su građani Srbije devedesetih godina dobro naučili da prepoznaju licemjere poput njega i da, ako mu je cilj da svojim bahatim ponašanjem ugrozi evropsku budućnost Srbije, bude siguran da mu to neće poći za rukom", saopćeno je iz LDP-a.