Regija
0

Jovanka Broz nije potpisala saglasnost o davanju informacija o njenom stanju

SRNA
Jovanka Broz
Jovanka Broz
Klinički centar Srbije nije imao pisanu saglasnost Jovanke Broz da objavljuje informacije o njenom zdravstvenom stanju, saopštio je povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji Rodoljub Šabić.

U saopštenju se navodi da su nadležne osobe iz njegove kancelarije utvrdile da ne postoji zakonom predviđena pisana saglasnost Jovanke Broz, koja je u petak primljena u Klinički centar, da se javnost obavještava o njenom stanju.

Šabić napominje da su predstavnici Kličničkog centra saglasnost uzeli usmenim putem, "jer su kao ljekari procijenili da ne treba time da u tom trenutku opterećuju Jovanku Broz da razmišlja šta je potpisala, jer nije u dobrom zdravstvenom stanju".

Povjerenik ocjenjuje da ovako pribavljena "saglasnost" ne može imati pravno dejstvo i napominje da se, po zakonu, pristanak za obradu naročito osjetljivih podataka daje isključivo u pisanom obliku, koji sadrži oznaku podataka koji se obrađuje, svrhu obrade i način njihovog korišćenja.

On je dodao da, čak i kada bi postojala pisana saglasnost Jovanke Broz, ne bi bilo održivo tretirati je kao validnu, s obzirom da je ona primljena u Klinički centar u polusvjesnom stanju.

Klinički centar Srbije svakodnevno na svojoj web stranici kratkim saopštenjem upoznaje javnost o zdravstvenom stanju Jovanke Broz, udovice Josipa Broza Tita.