Veliki dan za Hrvatsku
0

Josipović: Veliko evropsko da je danas rečeno

FENA
Zoran Milanović i Ivo Josipović (Foto: AFP)
Zoran Milanović i Ivo Josipović (Foto: AFP)
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas kako je referendumom o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji "veliko evropsko da rečeno", te da je današnja odluka definitivno odredila Hrvatsku kao evropsku zemlju, "zemlju evropske budućnosti".

Danas je veliki dan za Hrvatsku, bio je velik po svom značaju, a velik je i po svom rezultatu, istakao je Josipović večeras u Hrvatskome saboru, gdje je, pred historijskom slikom prvoga saziva Hrvatskoga sabora, nazdravio referendumskim rezultatima s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Borisom Špremom.

Hrvatska je izabrala Evropu, zajednicu sa svim demokratskim evropskim zemljama koje zajedno streme boljitku, utvrdio je Josipović.

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović rekao je kako je to historijska odluka i prvi put u hrvatskoj historiji, i u onome što je mjerljivo kao hrvatska historija, da tako veliku odluku nakon dugo razmišljanja donosimo sami, "mi i niko drugi osim nas".

To je možda okretni moment iz naše historiji, od danas definitivno za svoje odluke snosimo odgovornost sami, uspjeh ili neuspjeh ovisi o nama, naglasio je Milanović.

Boris Šprem pozdravio je okupljene u Hrvatskome saboru s "dobro jutro", napomenuvši kako time misli da Hrvatskoj dolazi novi dan, novo poglavlje, bolji i sretniji život. Hrvatska ostaje i dalje svoj na svome, sa širim vidicima, širim obzorom i puno većim mogućnostima, istaknuo je Šprem.