Josipović: S Hrvatskom je i Evropa bogatija

F
FENA
9.12.2011. u 12:04
0
3
Josipović: S Hrvatskom je i Evropa bogatija
0
Josipović: S Hrvatskom je i Evropa bogatija Ivo Josipović (Foto: AFP)
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u petak u Bruxellesu na svečanosti potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji da je današnji dan historijski za Hrvatsku i da se po svojoj važnosti nalazi uz odluku Hrvatskog sabora o nezavisnosti.
"Svjedočimo historijskom činu, potpisivanje Ugovora o pristupanju čin je koji po svojoj važnosti za hrvatske građane stoji uz bok odluci Hrvatskog sabora u nezavisnosti", rekao je Josipović na svečanosti, nakon govora koji su održali predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i poljski premijer Donald Tusk, domaćini svečanosti, te čelnici evropskih institucija - Evropskog parlamenta Jerzy Buzek i Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

"Nakon dvadeset godina moderna se Hrvatska vratila političkom i kulturnom prostoru kojem je u historiji pripadala", rekao je.

Josipović je kazao da je počašćen da u ovom povijesnom trenutku predstavlja građane RH, ali i da osjeća i duboku poniznost, poštovanje i zahvalnost, budući da je Hrvatska prva nova članica koja je morala prevladati i teško nasljeđe rata.

"S Evropom Hrvatska je bogatija, a s Hrvatskom je i Evropa bogatija", kazao je hrvatski predsjednik, naglasivši da svoju teško stečenu suverenost Hrvatska ne predaje EU-u već njezin dio ulaže u Uniju.

Pristupni proces u Hrvatskoj još nije završen, ustrajat ćemo na reformama i punoj provedbi evropske pravne stečevine, naglasio je, dodajući da će Hrvatska nakon izbora imati novu vladu koja može i mora nastaviti reforme s novim poletom.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: