Regija
1

Josipović o incidentu u Vukovaru: Zakon se mora poštivati

SRNA
Foto: Hrv.hr
Foto: Hrv.hr
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da je pitanje postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru osjetljivo, ali da se zakon mora poštivati, a nezadovoljstvo kanalisati.

On je poručio da onaj ko ima drugačije političke ideje, treba da ih iznese uz poštivanje demokratskih načela, a ne da se služi nasiljem.

"Pozivam sve koji su aktivni u politici, posebno stranke, a većina ih je učestvovala u donošenju ove odluke, da budu odgovorni, da učine sve da zakon bude poštovan", rekao je Josipović za hrvatske medije.

On je dodao da ne može tvrditi da su današnji protesti politički motivisani i da očekuje da će zakon o pravima nacionalnih manjina biti proveden.

Iz Vlade Hrvatske pozvali su sve političke stranke da se distanciraju od "gaženja osnovnih vrijednosti demokratije".

U saopštenju Vlade podsjeća se da su protesti zakonit način izražavanja nezadovoljstva, ali da nasilje i direktne prijetnje upućene vlasti i ustavnom poretku predstavljaju "grubo kršenje zakona i ruganje demokratiji".

Ministar uprave Hrvatske Arsen Bauk rekao je da očekuje da svi akteri današnjih događaja shvate da se u Vukovaru samo provodi hrvatski zakon.

Grupa demonstranata, koja je danas protestovala zbog uvođenja ćirilice u Vukovar, čekićem je polupala dvije postavljene dvojezične table - na zgradi policije i Poreske uprave.