Regija
1

Josipović: Na Vladi je odluka o povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije

FENA
Ivo Josipović (Foto: Anadolija)
Ivo Josipović (Foto: Anadolija)
Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas kako je na Vladi Hrvatske odluka je li racionalno povući tužbu za genocid protiv Srbije budući da su danas blizu ostvarenja ciljevi koji su postavljeni u doba podnošenja tužbe.

Odgovarajući u Čakovcu na novinarsko pitanja kako komentira mogućnost povlačenja tužbi za genocid Hrvatske i Srbije, predsjednik Josipović rekao je kako je tužba nastala u vrijeme kad nije bilo nikakve saradnje među državama, kad Srbija nije sarađivala s Haškim sudom, a ni sama nije kažnjavala ratne zločince.

"Hrvatska je tada istaknula nekoliko zahtjeva, rješavanje sudbine nestalih osoba, povrat kulturnog blaga i kažnjavanje zločina. Danas su ti zahtjevi blizu ostvaranja, na Vladi je da odluči jesmo li ostvarili ciljeve i je li racionalno povući tužbu", kazao je Josipović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje može li se podrška opozicionih političkih stranaka sutrašnjem sindikalnom protestu nazvati svojevrsnom antivladinom koalicijom, istaknuo je da u tome ne vidi ništa neobično i da to smatra dijelom političkog procesa koji je uobičajen u zemljama poput Hrvatske.

Kako je rekao, sindikati imaju zadaću da se bore za što bolje uvjete rada i bolju plaću te se sutra koriste tim svojim legitimnim i legalnim pravom, a s druge strane političke stranke žele tu zaraditi neki poen za sebe te promovirati svoju politiku i svoje kandidate uoči lokalnih izbora.