Grčki ministar Drucas
0

"Još se nije slegla prašina oko raspada bivše Jugoslavije"

FENA
Dimitris Drucas
Dimitris Drucas
Grčka smatra da perspektiva evropskih i evroatlantskih integracija Balkana predstavlja garanciju buduće stabilnosti i razvoja regiona, rekao je u New Yorku grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Drucas.

"Prema našem viđenju, perspektiva integracije čitavog regiona u evropske i evroatlantske institucije je način da se ubuduće garantuje stabilnost i razvoj", rekao je Drucas tokom debate u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

"Balkan je i dalje osjetljiva oblast što se tiče stabilnosti. Još se nije slegla prašina koja se podigla raspadom bivše Jugoslavije", rekao je Drucas, prenosi u srijedu Tanjug.

On je ocijenio da tokom kritičnih godina raspada bivše Jugoslavije, prisustvo EU na Balkanu nije bilo adekvatno i da je imalo štetne posljedice u rješavanju uzastopnih kriza.

"I dalje postoje otvorene rane u regionu, među kojima je Kosovo najhitnije, i moramo osigurati da ovog puta EU bude prisutna i da ima snažan glas", rekao je Drucas.

On smatra da evropska perspektiva čitavog regiona može podstaći "politički proces, koji treba da počne za Kosovo".

"Istovremeno, potrebno je da ostavimo otvoren i jasan put za Srbiju da započne pregovore o pristupanju s EU", kaže Drucas.

On se osvrnuo i na odnose Atine i Skoplja, ocijenivši da to nije bilateralni spor i cjepidlačenje oko historijskih simbola, već regionalno pitanje, s dubokim historijskim korijenima, vezano za dobrosusjedske odnose.

Drucas je podsjetio da se najveći dio Makedonije, kao geografskog pojma, nalazi u Grčkoj, nešto manji dio u bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji (BJRM), a najmanji u Bugarskoj.

"Dio ne može predstavljati cjelinu i ekskluzivnim zahtjevima BJRM na ime "Makedonija" ne smije se dopustiti da podstaknu nacionalizam", istakao je šef grčke diplomatije.

"Da bi se postigao kompromis, dvije strane moraju da se sretnu na sredini i načine recipročne korake kako bi premostile jaz i pomirile suprostavljene pozicije. Grčka je već učinila svoj dio", rekao je Drucas.