Drama s amonijakom
60

Jezivo na mjestu incidenta u Pirotu: Slupani automobili pored puta, novinar pronašao mrtvo tijelo

N. V.
U incidentu sa curenjem amonijaka kod Pirota do kojeg je došlo jučer povrijeđen je veliki broj ljudi, a u gradu je vanredno stanje. Tijela dvojice muškaraca pronađena su u blizini mjesta gdje je voz s amonijakom iskliznuo sa šina, a toksikološki rezultati će potvrditi uzrok smrti.

Oko 17:30 sati jučer kod mjesta Sopotski han je nekoliko vagona, koji su prevozili amonijak, iskliznulo sa šina. S obzirom na to da je oblak amonijaka postao prijetnja građanima, upozoreni su da ne izlaze iz kuća, a škole i javne ustanove su zatvorene.

Veliki broj povrijeđenih pristizao je u pirotsku bolnicu. Prema sinoćnjem izvještaju, njih više od 50, među kojima i djeca. Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu su izvijestili jutros da su oni hospitalizovali 12 odraslih i jedno dijete. Istaknuli su da su svi pacijenti trenutno stabilnih vitalnih parametara i nisu životno ugroženi te da je sedmero njih sa težim simptomima trovanja. Telegraf kasnije izvještaja da je ukupno 15 zbrinutih pacijenata od čega troje djece.

Lokalni novinar portala Pirot plus online je jutros bio u obilasku lokacije na kojoj je došlo do incidenta, a ističe kako je sreo napuštene automobile te polomljene, usljed nekoliko saobraćajnih nesreća koje su se dogodile u blizini, a koje su vjerovatno uzrokovane trovanjem amonijakom.

Nažalost, pronašao je i beživotno tijelo muškjarca ispod nadvožnjaka pedesetak metara od lokomotive. Njegovo tijelo će biti poslato na obdukciju, kao i tijelo turskog državljana, koje je ranije pronađeno u blizini pruge.

Novinar upozorava da je pruga na relaciji Niš - Dimitrovgrad, a pogotovo u ovom dijelu puta, u lošem stanju. Navodi kako su pragovi skoro istrulili i da se vozovi ovdje kreću brzinom i do 10 kilometara na sat s obzirom na to da bi bilo koja veća brzina bila izrazito nesigurna.

Inače, policija je blokirala dio autoceste kod Pirota u blizini mjesta gdje su se prevrnuli vagoni stoga se saobraćaj usmjerava okolnim putevima.