{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jeremić u ime Nurije i Devlete Pozderac primio medalju za hrabrost

18.3.2013. u 20:26
0
161
Jeremić u ime Nurije i Devlete Pozderac primio medalju za hrabrost
0
Jeremić u ime Nurije i Devlete Pozderac primio medalju za hrabrost
Vuk Jeremić (Foto: AFP)
Predsjednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je večeras, primajući u ime porodice Pozderac izraelsku medalju "Pravednik među nacijama", da je neizmjerno ponosan na svoje pretke, koji su u Drugom svjetskom ratu ustali protiv zločina nad jevrejskim i srpskim sugrađanima.
"Moje neizmjerno uzbuđenje zbog ovog priznanja proizlazi iz dubokog osjećaja da ova stara porodična priča nije u meni živa samo zato što afirmiše opšteljudske principe, već i zato što moje razumijevanje događaja u savremenom svijetu čini historijski živim. To je osjećanje opasnosti kakvoj nas je redovno izlagalo međusobno nerazumijevanje", rekao je Jeremić, primajući medalju od ambasadora Izraela u Beogradu Josefa Levija.

Muzej holokausta Jad Vašem donio je odluku da se Nurija i Devleta Pozderac i Vojislav Knežević posthumno nagrade medaljom "Pravednik među nacijama" zbog spašavanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Napominjući da on lično ničim nije zaslužio to priznanje pošto nije bio ni rođen u to vrijeme, Jeremić je na svečanosti u Beogradskom dramskom pozorištu ocijenio da to što Izraelci taj čin ni poslije 72 godine nisu prepustili zaboravu, već su ga ubilježili u historiju, predstavlja poruku da smisao života na prostoru bivše Jugoslavije ne treba tražiti samo u pamćenju preživljenog zla, već i dobra.

To transgeneracijsko balkansko iskustvo, prema Jeremićevim riječima, nepogrešivo svjedoči kako je među našim narodima pobjeda saradnje, empatije i solidarnosti nad međusobnim nanošenjem zla redovno otvarala godine prosperiteta za sve koji naseljavaju ovaj dio Balkana.

"S druge strane, kad god su prevladali nerazumijevanje i vjera da se može postići dobro za svoj narod na račun onog drugog, cijela regija, bez izuzetka, zapadala je u regresiju, siromaštvo i gubitak državne samostalnosti", naglasio je Jeremić.

Nurija Pozderac
Nurija Pozderac
"Kao posljedica onoga što nam se dogodilo, mi danas nemamo ovdje praktično nijedan narod koji je zadovoljan svojim položajem, i imamo skoro sve iz čijih dubina se tako često čuje kako je za zlo koje im događa krivac onaj drugi, koji živi pored njih."

Jeremić je podsjetio na misao pisca Ive Andrića da je "međusobna upućenost naših naroda jednih na druge redovno bivala prva stanica na putu do slobode i prosperiteta, a naše omraze uvijek prvi korak ka njihovom gubljenju".

On je upozorio da budućnost Balkana, "pod uticajem nekih moćnih krugova", pokušava da se svede na komadanje nečijeg nacionalnog i državnog prostora, ukazujući da se u čitavom regionu pojavio niz nestabilnih društava, kulturna regresija i opasnost od povratka u siromaštvo, pišu Nezavisne novine.

Medalja "Pravednik među nacijama" je najviša počast koju izraelska država, u ime jevrejskog naroda, ukazuje nejevrejima koji su rizikovali život kako bi spasili Jevreje od sigurne smrti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: