Regija
0

Jeremić: Srbija će potpisati pretpristupni sporazum s Europskom unijom

FENA
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić najavio je da će Srbija potpisati s Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, ako ne 28. siječnja, onda u najskorije vrijeme, piše u subotu beogradski list Večernje Novosti.

"Ako se to i ne dogodi u ponedjeljak, biće sigurno u najskorije vrijeme. Ja ću 28. siječnja biti u Bruxellesu na političkom dijalogu Srbije i ministarske trojke EU, tu će biti (povjerenik za proširenje) Olli Rehn i (vanjskopolitički šef) Javier Solana. Očekujem potvrdu da je EU otvoren za Srbiju, a onda će građani Srbije 3. veljače donijeti svoj sud o ulasku u EU", rekao je on za Večernje novosti.

Srbijanski šef diplomacije član je Demokratske stranke predsjednika Srbije Borisa Tadića koji je s Tomislavom Nikolićem iz Srpske radikalne stranke ušao u drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji koji se održavaju 3. veljače.

Srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, iz Demokratske stranke Srbije premijera Srbije Vojislava Koštunice, izjavio je, međutim, u subotu da SSP s EU-om "ne bi smio biti potpisan bez posebnog zaključka i odluke Vlade Srbije".

On je srbijanskoj novinskoj agenciji Tanjug objasnio kako su se "od parafiranja tog sporazuma, 7. rujna prošle godine, do danas, dogodile presudne stvari".

"EU je 14. prosinca prošle godine donio zaključke u kojima je navijestio da će podržati neovisnost Kosova i da će učestvovati u primjeni rešenja plana Marttija Ahtisaarija za neovisnost Kosova", naveo je on dodajući da "taj obrat presudno utječe na potrebu zauzimanja dodatnog stava vlade Srbije".