"Ne treba da se izvinjavamo"
27

Jeremić: Protiv "Marša na Drinu" su profesionalna lobistička udruženja koja žele ukinuti RS

FENA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić rekao je kako je izvođenje "Marš na Drinu" bio srpski poklon svijetu za srpsku Novu godinu i da je to Marš mira koji je tako i najavljen na svečanosti u UN-u.

Jeremić je to rekao gostujući večeras u emisiji RTS-a "Svedok" uz ocjenu da je kompletan sistem UN-a ovacijama ispratio izvođenje "Marša na Drinu", a tek nakon dva dana reagirala su, kako je rekao, "profesionalna lobistička udruženja koja žele da ukinu Republiku Srpsku".

"Njihove reakcije bile su zla namjera da se obesmisli taj događaj i to je bio njihov žalostan pokušaj", rekao je Jeremić.

Naglasio je da je "Marš na Dinu" simbol srpske prošlosti na koju treba biti ponosan.

Uz opasku da se Radecki marš redovno izvodi na kraju Novogodišnjeg koncerta u Beču, iako su uz taj marš mnogi Srbi u Prvom svjetskom ratu otišli u smrt, Jeremić je rekao kako Srbija zbog izvođenja tog marša nije nikad postavljala pitanje.

Na pitanje voditelja je li bio preskup taj koncert u UN-u, Jeremić je rekao kako je taj događaj porezne obveznike Srbije koštao 9.000 dolara, a drugi dio troškova je "pokriven" sponzorima.

"Nemamo razloga da se bilo kome više izvinjavamo, posipamo pepelom ili stidimo, već da budemo samouvjereni, da koristimo svoju lucidnost i da se angažujemo na međunarodnoj političkoj sceni za dobrobit Srbije", rekao je Jeremić.