Intenzivirati borbu za mir
1

Jeremić predsjedava sjednicom Generalne skupštine UN

SRNA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
U New Yorku danas počinje 67. godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN, koje će, u ime Srbije, voditi njen novi predsjednik Vuk Jeremić, saopćeno je iz UN.

Bivši ministar vanjskih poslova Srbije prethodno je preuzeo dužnost predsjednika Generalne skupštine UN od katarskog diplomate Nassira Abdulaziza Al- Nassera.

Ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovao je i generalni sekretar u UN-u Ban Ki-moon, koji je zahvalio Nassiru na predsjedavanju Generalnom skupštinom i njegovom doprinosu u rješavanju izazova u posljednjih godinu dana.

Ban je pozvao da se uloži više napora u ostvarenju Milenijumskih razvojnih ciljeva, intenzivira borba za mir i ljudska prava i poveća efikasnost i reprezentativnost svjetske organizacije.

Opća rasprava u Generalnoj skupštini počinje 25. septembra. Svjetskim liderima prvi će se obratiti predsjednik Brazila Dilma Rusef, te američki predsjednik Barack Obama.

Jeremić je u govoru poslije prihvatanja dužnosti predložio da tema debate Generalne skupštine bude rješavanje međunarodnih sporova mirnim sredstvima.