Poziv na mudrost
13

Jeremić: Ne moramo ući u konflikt ako ne želimo Kosovu dati stolicu u UN-u

Klix.ba
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Predsjednik srbijanske Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da neprihvatanje da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama ne mora da znači i ulazak u konfrontacije i konflikt sa onima koji imaju suprotno mišljenje.

Na sjednici Glavnog odbora stranke Jeremić je kazao da je moguće ne pristati na kosovsko članstvo u UN-u uz diplomatske vještine i bez konflikta, ali da je problem sadašnje vlasti što je ucijenjena.

"Treba imati malo diplomatske mudrosti, vještine i sposobnosti da bi se izbjegao konflikt, a opet ne pristati baš na sve što se od vas traži. Odgovorno tvrdim da je to moguće i time što se zalažem za politiku 'ne kosovskoj stolici u UN-u', to ne mora uvesti ovu zemlju u konflikt. Da li je ova vlast u stanju da tako uradi ne znam, ali tu je razlika između onih koji su ucijenjeni i koji nisu, a u rukovodstvu Srbije ne znam ko nije ucijenjen", rekao je Jeremić.

Izjavio je i da se boji kako će se doći u situaciju da će se "samo preći na sljedeću tačku dnevnog reda, a to je Republika Srpska".

“Ukoliko se desi da ova vlast isporuči kosovsku nezavisnost, bojim se da ćemo doći u situaciju da će samo preći na sljedeću tačku - a to je Republika Srpska”, rekao je predsjednik Narodne stranke.