Regija
0

Jeremić i Gordon o istrazi o trgovini organima na Kosovu

FENA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Philip Gordon u srijedu je u Beogradu razgovarao sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem o istrazi o navodnoj trgovini organima na Kosovu, bilateralnim odnosima dviju zemalja te o stanju u regiji.

U sklopu posjeta balkanskoj regiji od 13. do 17. juna, Gordon je u utorak boravio u Sarajevu, a nakon boravka u Beogradu očekuje se njegov posjet Prištini i Zagrebu.

Tokom današnjeg susreta Jeremić je, kako je saopćeno iz srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, Gordona upoznao sa zahtjevom Srbije za provođenje međunarodne kaznene istrage povodom navoda iz izvještaja Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Šef srbijanske diplomacije je, dodaje se, izrazio nadu da će se pronaći rešenje koje bi omogućilo da istraga bude provedena pod mandatom Vijeća sigurnosti UN.

Izvješće koje je sastavio švicarski parlamentarac Dick Marty i koje je početkom godine usvojilo Vijeće Europe govori o navodnoj trgovini organima koju su vodili dužnosnici Oslobodilačke vojske Kosova (UCK) na albanskom teritoriju tokom i nakon sukoba na Kosovu 1998-1999. Navodno su organi uzimani od srpskih zarobljenika.

Misija Europske unije na Kosovu (EULEX) je objavila u petak da je osnovala radnu skupinu radi istrage o navodnoj trgovini organima tokom 1998.-1999. o čemu govori izvješće Vijeća Europe od početka ove godine.

Glasnogovornik evropske misije Blerim Krasiqi kazao je kako tu radnu grupu sačinjavaju tužitelji i istražitelji koji će raditi na uvodnoj istrazi koju je EULEX pokrenuo 27. siječnja 2011.

Sredinom maja na sjednici Vijeća sigurnosti UN Srbija je pokrenula inicijativu za provođenje neovisne istrage pod okriljem UN-a o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Inicijativu su, kako su tada prenijeli beogradski mediji, poduprli Rusija, Kina, Indija, Gabon, Nigerija i Brazil, dok su se SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska založili za to da istragu provede misija EULEX.