Testirani uzorci
89

Jedna od najljepših plaža u Dalmaciji onečišćena fekalijama, ne preporučuje se kupanje

M. G.
Foto: Grad Korčula
Foto: Grad Korčula
Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim enterokokom, zabilježeno je na plaži "Ispod zidina" na Korčuli, zbog čega se tamo do daljeg ne preporučuje kupanje, saopćili su danas iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Zagađenje fekalijama utvrđeno je nakon što je 3. augusta sanitarna i vodopravna inspekcija obavijestila županijski Zavod za javno zdravstvo o puknuću cijevi sistema komunalne odvodnje Puntin na Korčuli.

"Nakon obavijesti sanitarne i vodopravne inspekcije o puknuću cijevi sustava komunalne odvodnje Puntin na Korčuli 3. augusta 2022. godine, Zavod za javno zdravstvo Dubovačko-neretvanske županije uzorkovao je dodatne uzorke 3. i 4. augusta na plaži Ispod zidina na otoku Korčuli. Utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje na plaži Ispod zidina na Korčuli uzorkovanog 4. augusta 2022. godine prelaze granične vrijednosti za mikrobiološke pokazatelje Escherichia coli i intestinalni enterokok", naveli su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, uzorkovanje mora će se ponavljati do prestanka onečišćenja.

"Obzirom da uzorak mora na plaži Ispod zidina na otoku Korčuli ne udovoljava uvjetima Uredbe zbog onečišćenja fekalnog porijekla ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavjesti", ističe se u saopćenju Dubrovačko-neretvanske županije.