Regija
38

Jedinstveno obilježavanje 11. jula: 7.000 osoba će leći ispred Narodne skupštine Srbije

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Novinar Dušan Mašić pokrenuo je na Twitteru akciju #sedamhiljada. Cilj je da se 11. juli, 20. godišnjica genocida u Srebrenici, obilježi na jedinstven način i u Beogradu.

Mašić je na Twitteru pojasnio kako je cilj da se 11. jula ispred zgrade Narodne skupštine Srbije okupi 7.000 osoba, te da, legnuvši, odaju počast ubijenima u Srebrenici.

Mašić je za Klix.ba rekao kako je akcija tek počela, da je sve još uvijek na Twitteru te da će u javnost sa više informacija izaći uskoro.

Trenutno se svi oni koji žele učestvovati u ovoj akciji javljaju Mašiću, a u planu je i izrada sistema koji bi olakšao registraciju onih koji bi željeli učestvovati. Svi koji se prijave dobit će broj, kako bi se 11. jula okupilo tačno 7.000 osoba. Do sada se prijavilo već nekoliko stotina zainteresiranih.

Mašić kaže da broj 7 ima simboličko značenje. "Za srećniju budućnost svih nas, sedam kao srećan broj", kaže Mašić.

Dušan Mašić počeo se baviti novinarstvom 1989. godine, na tadašnjem Omladinskom radiju B92. Od novinara-saradnika, preko skupštinskog izvještača i ratnog reportera, sredinom devedesetih postao je jedan od prepoznatljivih glasova B92 i urednik informativnog programa Radija B92. Dugi niz godina izvještavao je za Glas Amerike, a honorarno je pisao i za NIN. Bio je prvi direktor ANEM-a, a od 2000. godine je konsultant za elektronske medije i jedan od najvećih poznavalaca radijskih prilika na Balkanu.