Analitičari procjenjuju
0

Janšina vlada mogla bi i kao manjinska izdržati koji mjesec

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Uprkos raspadanju svoje petostranačke koalicije slovenski premijer Janez Janša mogao bi ostati na čelu manjinske vlade još nekoliko mjeseci, pa čak i do sredine godine, ocijenili su u ponedjeljak političari za Slovensku televiziju.

Bivši predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar i nekadašnji Janšin najbliži suradnik Miha Brejc su se složili da bi i Janša i opozicioni čelnik ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, morali dati ostavke na svoje političke funkcije zbog negativnog nalaza Protukorupcijske komisije o transparentnosti njihove imovine, ali da Janša to neće učiniti, te da bi njegova vlada i kad postane manjinska još nekoliko mjeseci mogla funkcionirati.

Građanska lista (GL), Slovenska pučka stranka (SLS) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) koje su najavile povlačenje svojih ministara iz vlade ako Janša ne odstupi u parlamentu će vjerovatno glasati za zakone koje je vlada parlamentu već predložila, što će jedno vrijeme onemogućiti njen pad, ocijenili su.

Brejc je do prošle godine bio jedan od najbližih Janšinih saradnika, potpredsjednik njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) i saradnik u vrijeme osamostaljenja Slovenije kad je Brejc vodio obavještajnu službu SOVA, a Janša bio ministar odbrane.

S Janšom se razišao nakon što je Brejčev zet Gregor Virant osnovao Građansku listu (GL), stranku kojom je odvukao dio Janšinih birača na prijevremenim izborima 2011.

Virant je u trenutnoj političkoj krizi izazvanoj korupcijskom aferom postao jedan od najžešćih Janšinih kritičara, zatraživši da Janša da ostavku. U suprotnom Virantova stranka najavila je da će u srijedu napustiti vladajuću koaliciju. Virant bi u tom slučaju u srijedu po najavama dao i ostavku na mjesto predsjednika parlamenta, a iz vlade bi se povukla dva njegova ministra.