{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


James Ker-Lindsay: Srbija mora da bira - Evropa ili Kosovo

S
15.10.2012. u 08:54
0
35
James Ker-Lindsay: Srbija mora da bira - Evropa ili Kosovo
0
James Ker-Lindsay: Srbija mora da bira - Evropa ili Kosovo
Jasnije je nego ikada da Srbija u narednom periodu mora da bira između EU i Kosova, rekao je James Ker-Lindsay, istraživač politike u jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.
Povodom novog Izvještaja Evropske komisije o napretku Srbije i prijedloga Strategije proširenja EU, Lindsay ističe da su osnovne preporuke tog dokumenta bile sasvim očekivane.

On je napomenuo da je premijer Srbije Ivica Dačić naročito uznemiren odredbom o teritorijalnom integritetu Kosova, jer je nedavno izjavljivao da je podjela Kosova najbolje rješenje.

Prema njegovim riječima, stav o pitanju teritorijalnog integriteta Kosova trenutno ujedinjuje sve države članice EU.

"Zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova smatraju teritorijalni integritet ključem za stabilnost na Balkanu, bez obzira na to da li su u pravu kada to misle ili ne. S druge strane, one koje nisu priznale Kosovo, naročito Kipar koji je trenutno u EU najveći protivnik kosovske nezavisnosti, plaše se da bi neki oblik podjele možda mogao da se smatra presedanom za rješavanje drugih secesionističkih konflikata, uključujući i njihove", rekao je Lindsay za list "Danas".

Samim tim, Lindsay smatra da je podjela Kosova ishod koji je sve teže predvidjeti.

Problem je, rekao je on, što su sve prethodne vlade izbjegavale da načine neophodne korake da spasu makar nešto za posljednjih pet godina otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost.

"Uprkos nagovještajima da bi mnogi u Srbiji bili spremni da prihvate neku vrstu podjele kod Ibra, niko nije istupio pred EU i SAD sa idejom za konačno rješenje pitanje Kosova, prema kojoj bi se izvršila razmjena teritorije u zamjenu za priznavanje nezavisnosti", kaže Lindsay.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: