Regija
0

Jahta najbogatijeg Poljaka usidrena u Dubrovniku

Anadolija
Superjahta "Phoenix 2" u vlasništvu najbogatijeg Poljaka, plinsko-automobilskog oligarha Jana Kulczyka, usidrila se u grušku luku u Dubrovniku.

Jahta je duga 90 metara, opremljena maksimalnim luksuzom na kojoj se nalazi i helikopter, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Prema dostupnim podacima, "Phoenix 2" izgrađena je u čuvenom njemačkom brodogradilištu "Lürssen Werft" 2010. godine, a projektant broda je znameniti Britanac Andrew Winch proslavljen dizajnom jahti za najbogatije ljude u svijetu, između ostalog, i sultana Hassanala Bolkiahija, vladara Bruneja.

Jahta, čija je vrijednost 80 miliona eura, raspolaže kinodvoranom, otvorenim bazenom na zadnjoj palubi te sa sedam raskošnih kabina koje mogu primiti 12 VIP gostiju. Kompletan interijer urađen je u američkom deco stilu i na njoj radi 27 članova posade.

S obzirom na to da se "Phoenix 2" renta, još uvijek nije poznato da li se na jahti usidrenoj u Gružu nalazi njen vlasnik ili gosti, ali svakako ono što je već poznato jeste da tjedni najam iznosi ni manje ni više već 800 hiljada eura.