Regija
0

Jahjaga protiv srbijanskih lokanih izbora na Kosovu

FENA
Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga
Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga poslala je u petak pismo evropskim i američkim dužnosnicima u kojemu izražava zabrinutost najavom održavanja srbijanskih lokalnih izbora na Kosovu te traži da se spriječi njihovo održavanje.

Izražavajući, kako je navela, "duboku zabrinutost zbog najava Republike Srbije o održavanju lokalnih izbora i na teritoriju Republike Kosova" kosovska predsjednica istaknula je da se time krši suverenitet zemlje, postavlja izazov teritorijalnom integritetu i izaziva destabilizacija Kosova, te je zatražila od međunarodnih čimbenika zabranu njihova održavanja.

Pismo je poslano predsjedniku Evropskog vijeća Hermanu von Rompuyu, visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i predstavnicima pet država - SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji. Razlog slanja ovoga pisma je odluka Srbije da lokalne izbore, sazvane za 6. svibnja, kada će se održati i parlamentarni i pokrajinski izbori u Srbiji, održi i na Kosovu.

Jahjaga je u pismu istaknula kako Priština ne može dopustiti "nijednoj stranoj državi niti njenim predstavnicima koji upravljaju paralelnim strukturama" unutar Kosova da "organiziraju bilo kakve izbore bilo gdje u Republici Kosovo".

Po njezinim riječima, bilo kakav pokušaj Srbije da organizira izbore na Kosovu "krši međunarodne norme i zakone, kao i osnovne europske standarde" pa su ti pokušaji neprihvatljivi i nelegalni.

U pismu se također navodi da kosovske institucije prihvaćaju međunarodne standarde da građani s dvojnim državljanstvom imaju pravo glasovati na nacionalnim izborima.

"Mi radimo na pronalaženju praktičnih rješenja koja su u skladu s europskim standardima, međunarodnim zakonima i Ustavom Kosova, ali ne možemo prihvatiti bilo kakav izborni proces koji se organizira na teritoriju Republike Kosovo koji minira njegovu neovisnost", navela je Jahjaga.

Ističući da su najave iz Srbije izazvale napetosti među kosovskim građanima, predsjednica Kosova ocijenila je da se toleriranjem takvog čina ugrožava dijalog sa Srbijom kojemu posreduje EU kao i provedba svih postignutih sporazuma između Republike Kosova i Republike Srbije.

Jahjaga pismo zaključuje pozivom cijeloj međunarodnoj zajednici na odlučnost u sprječavanju održavanja srbijanskih izbora na teritoriju Kosova.