Regija
3

Izbori u Srbiji: Izlaznost manja nego na prošlim izborima

SRNA/Anadolija/FENA
(Foto: Anadolija)
Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK), do 14 sati na izborima u Srbiji glasalo je 28,37 posto birača.

Prema podacima RIK-a po regionima, najviše građana je izašlo na birališta u Beogradu 29,33 posto, u centralnoj Srbiji 28,9 i u Vojvodini 27,11 posto.

Od početka glasanja je bilo nekoliko nepravilnosti, ali one ne mogu da dovedu u pitanje integritet izbornog postupka, saopšteno je iz RIK-a.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Srbije Dragan Vukomirović, upoređujući izlaznost birača do 14 sati sa izlaznošću birača na izborima održanim u maju 2012. godine, rekao je da je ona za nekoliko procenata manja.

"Na parlamentarnim izborima 2012. godine do 14 sati izašlo je 31,67 posto od ukupno upisanih birača", rekao je Vukomirović, koji je govorio samo o izlaznosti birača, te je najavio naredno obraćanje medijima za 19 sati.

Pravo glasa na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima ima 6.765.988 građana, koji mogu da glasaju na 8.387 biračkih mjesta.

U centralnoj Srbiji i Vojvodini građani mogu da glasaju na 8.233 biračkih mjesta, a na Kosovu na 90 birališta. Državljani Srbije, koji žive u regionu i dijaspori, imaju mogućnost da glasaju na 35 glasačkih mjesta.

Na izborima učestvuje 19 lista, od kojih su sedam manjinske. Biračka mjesta otvorena su jutros u sedam sati, a zatvaraju se večeras u 20 sati.

Novosađanin preminuo na biračkom mjestu

Muškarac star 87 godina preminuo je danas na biračkom mjestu u Novom Sadu, pošto mu je prethodno pozlilo, izjavila je Tanjugu portparol novosadskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr. Sanja Nenadić Pokrajac.

Hitna pomoć je oko 8:30 sati dobila poziv da je na biračkom mjestu, u novosadskoj Osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar” u ulici Kraljevića Marka, muškarcu rođenom 1927. godine pozlilo i da je izgubio svijest.

Ekipa Hitne pomoći došla je na lice mjesta, obavljena je reanimacija ali pacijentu nije bilo pomoći, rekla je dr. Nenadić Pokrajac, napominjući da je o tome obaviještena policija, jer se smrtni slučaj desio na javnom mjestu.

Srbijanski ambasador u BiH glasao u Sarajevu

Ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević glasao je danas u Sarajevu u 12 sati na jednom od dva biračka mjesta otvorena u BiH za državljane Srbije povodom parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Predsjednica biračkog mjesta u Ambasadi Srbije u Sarajevu Gordana Božić kazala je novinarima da je na ovom biračkom mjestu, otvorenom u sedam sati, izlaznost veoma dobra.

"Na spisku Republičke izborne komisije registrirano za glasanje u Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu je 129 birača", ponovila je Božić.

Ranije je potvrđeno da u Generalnom konzulatu u Mostaru neće biti organizirano glasanje budući da na području koje pokriva ovo diplomatsko predstavništvo nije ispunjen cenzus broja birača.

Prijevremeni izbori u Srbiji se održavaju nakon što je predsjednik Tomislav Nikolić krajem januara potpisao ukaz o raspuštanju postojećeg saziva srbijanskog parlamenta, dvije godine prije redovnog isteka njegovog mandata.

U Banjoj Luci do 10 sati glasalo 180 birača

Glasanje u okviru prijevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji, u Generalnom konzulatu Srbije u Banjoj Luci protiče bez problema i s visokim stepenom izlaznosti, izjavila je za agenciju Anadolija predsjednica biračkog odbora Nataša Kalezić.

Prema njenim riječima, od 550 osoba upisanih u birački spisak u Generalnom konzulatu Srbije u Banjoj Luci, do 10 sati svoju građansku dužnost obavilo je 180 birača.

"Glasanje protiče regularno i jedini problem koji smo imali jesu lica koja se nisu do 22. februara registrovala za glasanje na ovim izborima i to danas ne mogu obaviti jer ne postoji mogućnost naknadnog upisa u birački spisak", kazala je Kalezić.

Na izbore za novi saziv srbijanskog parlamenta, osim državljana Srbije, na izbore izlaze i građani koji uz državljastvo BiH imaju i srbijansko državljanstvo.

"Očekujemo promjene, nešto što će donijeti bolji život. Mi živimo u Tesliću, imamo dvojno državljanstvo i došli smo danas u Banju Luku da glasamo", kazala je Živka Galamić, koja je na glasanje došla u pratnji supruga.

Mali odziv birača na Kosovu

Glasanje na prijevremenim parlamentarnim izborima koje organizuje Srbija odvija se danas i na Kosovu. Izbore nadgleda misija OEBS-a, koja je angažovala 400 članova svog osoblja na terenu.

Portparol misije OEBS-a u izjavi za Anadoliju potvrdio je da je jutros u sedam sati na Kosovu otvoreno 10 centara za prikupljanje glasova i 15 ogranaka. Centri će biti otvoreni do 20 sati, a do 10 sati je glasalo 3.147 glasača, kazao je portparol OEBS-a.

Na Kosovu je u birački spisak upisano ukupno 104.234 birača. Izborni materijal će osoblje OEBS-a, nakon završetka glasanja, poslati u Vranje i Rašku, na prebrojavanje.

Glasanje u osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici protiče mirno i uz relativno mali odziv birača.

Meštanin Gračanice Ivan Marković je za nakon glasanja izjavio da očekuje da Beograd nastavi da finansira kosovske Srbe.

“Ja očekujem da naša država i dalje finansira ovaj naš narod ovdje, da daje plate”, kazao je Marković.

Milorad Nedeljković iz sela Badovac, u opštini Gračanica, očekuje promjene na vlasti u Srbiji.

“Ne može svake godine sve jedni te isti, nego da budu novi, mladi, da se više zapošljavaju, da se bolje živi”, kaže Milorad. On, međutim, smatra da srbijanski parlamentarni izbori gotovo da nisu bitni za Srbe na Kosovu.

“Skoro ništa, bogami. Bit će nešto malo bolje, ali kako vidim ja u opštini, iako su javili da je to srpska opština, kad ideš da vadiš neki dokument piše Republika Kosovo, kakva srpska opština”, kaže Nedeljković.

Kosovski zvaničnici su ranije izjavili da na Kosovu neće biti održani parlamentarni izbori koje organizuje Srbija, ali da će srpskim građanima, koji imaju dvojno državljanstvo, biti omogućeno da glasaju u centrima za prikupljanje glasova.

Nikolić: Izbori su velika šansa

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je uvjerenje da će rezultat današnjih izbora biti vrlo brzo sastavljena vlada, koja će biti posvećena omogućavanju boljeg života za sve građane Srbije.

Nikolić je ocijenio da su ovi izbori velika šansa za Srbiju i dodao da ne zna da li će se u budućnosti ukazati ovako dobra šansa ako ova bude propuštena.

"Znam da će Srbija danas da izabere one u koje ima najviše povjerenja, one za koje je ubijeđena da će da je vode putem pravde i prava, ekonomskog oporavka, omogućiti veću bezbjednost i sigurnost i borbu protiv svih oblika kriminala", rekao je Nikolić novinarima nakon što je glasao u Beogradu.

Dačić za nacionalno jaku, a evropsku Srbiju

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da očekuje da Srbija, nakon vanrednih parlamentarnih izbora, uđe u fazu političke stabilnosti i nastavi ostvarivati ciljeve koji znače nacionalno jaku, a opet evropsku državu.

On je, nakon glasanja, rekao novinarima u Beogradu da Srbija neće stati i da će učiniti sve da se vrati na svjetsku političku scenu kao respektabilan faktor, da nastavi put ka EU, bez žrtvovanja nacionalnih interesa, te da njeni građani bolje žive.

Dačić, koji je i predsjednik Vlade Srbije, ponovio je da smatra da EU nema alternativu i naglasio da bi bio veoma tužan da kroz nekoliko godina njegova djeca na Albaniju gledaju kao na Zapad.

Govoreći o ličnim očekivanjima, Dačić je naveo da jedva čeka da se zatvore glasačka mjesta i da vidi kome su građani potvrdili legitimitet.

"U kampanju nisam ušao kao lider LDP-a Čedomir Jovanović sa sloganom 'LDP i tačka', nego vjerujem da ću nakon izbora moći da kažem 'Ivica Dačić i dvije tačke'", poručio je lider SPS.

Dačić je naglasio da vjeruje da će koalicija SPS, Jedinstvena Srbija i Partija ujedinjenih penzionera ostvariti bolji rezultat nego na prethodnim izborima i da će kao važan faktor u vlasti doprinijeti prosperitetu zemlje.

"Nadam se da će moja koalicija osvojiti više glasova. Večeras se dobija politički legitimitet", kaže Dačić.

Vučić: Teške reforme i žestoka borba protiv korupcije

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić glasao je jutros na izborima na biračkom mjestu na Novom Beogradu, nakon čega je izjavio da poslije izbora očekuje nastavak teških i bolnih reformi i žestoku borbu protiv korupcije.

"Očekujem da poslije izbora reforme, borba za radna mjesta, borba protiv korupcije budu osnovne stvari kojim će nova vlada baviti", rekao je Vučić, koji je na glasanje došao sa kćerkom Milicom.

Navodeći da je danas veliki i važan dan za Srbiju i još jedan demokratski iskorak, Vučić je rekao da očekuje na ovim parlamentarnim i izborima za beogradsku upravu mnogo bolji rezultat za njegovu stranku pojedinačno, nego sve ostale stranke.

"Želim da Srbija nastavi žestoku borbu protiv korupcije, da se Srbija bavi napretkom privrede, povećanjem broja radnih mjesta, a za to su potrebne teške i bolne strukturne reforme", rekao je Vučić, koji je prvi potpredsjednik Vlade Srbije.

On je napomenuo da je do kraja juna ili sredine jula potrebno donošenje zakona o radu, o stečaju, o privatizaciji, o državnim službenicima, o osiguranju i drugih.

"To neće biti nimalo lako, a potrebna je i fiskalna konsolidacija i hiljadu drugih stvari", dodao je Vučić.

Lider SNS rekao je da očekuje da na današnje izbore izađe veliki broj ljudi, kao i da borba među strankama bude neizvjesna i naglasio da nije došao da traži alibi na izborima, nego da ostvari najbolji rezultat.

Glasao i Boris Tadić

Predsjednik Nove demokratske stranke Boris Tadić, sa svojom suprugom Tatjanom i majkom Nevenkom glasao je na biračkom mjestu 34 u Opštini Stari grad u Beogradu.

Nakon glasanja, Tadić je istakao da se nada da će građani Srbije izglasati politički preokret i istakao da treba sačekati rezultate izbora i potom razgovarati o koalicijama.

"Očekujem da će građani u ovom kritičnom trenutku za privredu i budućnost zemlje donijeti odluku o političkom preokretu jer ako se on ne desi imat ćemo ekonomsko zaostajanje koje će ostaviti posljedice na iduću deceniju“, rekao je Tadić. Predsjednik NDS-a također je kazao i da očekuje da ovi izbori budu iskorišteni za novi napredak demokratije u Srbiji i naglasio da je čitavu predizbornu kampanju potrošio objašnjavajući da nema dogovor ni sa kim o postizbornim koalicijama.

Do 14 sati glasalo 28,37 birača

Na biračka mjesta u Republici Srbiji do 14 sati izašlo je 28,37 posto birača - saopćio je na konferenciji za novinare direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

On je naveo da je u Beogradu na biračka mjesta izašlo 29,33 posto, u centralnoj Srbiji 28,90 posto, a u Vojvodini 27,11 posto birača.

Izlaznost do 14 sati u Novom Sadu je 31,78 posto, u Kragujevcu 29,26 posto, Nišu 28,79 posto i u Čačku 27,34 posto.

Vukmirović je ukazao na manju izlaznost birača u odnosu na parlamentarne izbore održane 2012. godine, kada je do 14 sati glasalo 31,67 posto birača.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji glasa se na ukupno 8,387 biračkih mjesta, odnosno 8.233 u centralnoj Srbiji i Vojvodini , 90 na Kosovu i Metohiji, 29 biračkih mjesta u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, a glasa se i na 35 biračkih mjesta u inozemstvu.

Najslabiji odziv birača od 2007.

Odziv birača na današnjim vanrednim parlamentarnim izvborima u Srbiji do 17 sati bio je najmanji u odnosu na prethodna četiri izborna procesa u toj zemlji, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA)

U Srbiji je na vanrednim parlamentarnim izborima do 17 sati glasalo 41,1 posto upisanih birača, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević je u obraćanju novinarima u Beogradu ocjenio da dosadašnji rezultati pokazuju da je izlaznost na današnjim izborima za tri i više posto manja u odnosu na predhodne izborne procese.

„Na izborima 2008. glasalo je 42,2 procenta, a 2007. godine 46,5 posto upisanih birača“, rekao je Blagojević i dodao da je rezulztat izlaznosti na Kosovu sličan kao prethpodnih izbora.

Blagojević je rekao da je izlaznost u Beogradu bila 38,9 u Vojvodini 48.4, a u centralnoj Srbiji 42,5 posto.

On je konstatovao da proces protiče bez većih problema, te da se uglavnom radi o pojedinačnim slučajevima neregularnosti u izbornom procesu.

Na birališta u Srbiji do 18 sati izašlo je 45,67 posto upisanih birača i ukoliko se taj trend nastavi može se očekivati izlaznost od 53 do 55 posto, saopćeno je danas iz Republičke izborne komisije (RIK). Birališta su zatvorena u 20 sati.

Policija je zabranila proteste pokreta Dveri koji su bili najavljeni poslije 20 sati u Beogradu.