|

Izbori u Albaniji pod budnim okom Evrope, mogući nemiri

Izbori u Albaniji pod budnim okom Evrope, mogući nemiri
10
I. P.
30.6.2019. u 07:33
21
komentara
10

dijeljenja
Izbori u Albaniji pod budnim okom Evrope, mogući nemiri Foto: EPA-EFE
U Albaniji bi se danas trebali održati lokalni izbori. Problem se nalazi u tome što ih je predsjednik Iljir Meta proglasio ilegalnim, a opozicija najavila bojkot. EU i SAD pozvale su političke partije u Albaniji da izbjegnu moguće nasilje.
S druge strane, organizator izbora je Vlada premijera Edija Rame, a pošto je opozicija najavila bojkot, skoro polovina kandidata iz Ramine vladajuće Socijalističke partije neće imati protivkandidata.

Evropska unija ranije je istakla da bi tok glasanja mogao uticati na odluku o eventualnom pokretanju razgovora o članstvu sa Albanijom. Također, OSCE koji će predvoditi međunarodne posmatrače naglašava da će pokušaji ometanja glasanja nasiljem samo izazvati zastoj u napretku zemlje.

Da situacija nije bezazlena pokazuju i dodatno naoružane snage sigurnosti koje su još u subotu čuvale strane ambasade.

Napeto je političkom rukovodstvu zemlje. Sredinom juna dvotrećinskom većinom albanski parlament prihvatio je prijedlog vladajućih socijalista za razrješenje dužnosti predsjednika zbog pokušaja otkazivanja izbora.

Ipak, prema Ustavu, odluku albanskog parlamenta sada mora potvrditi i Ustavni sud, ali on trenutno ne funkcionira jer je većina sudaca razriješena dužnosti.

NEkada u isto vrijeme, demonstranti su kamenjem gađali konvoj automobila u kojem je bilo i vozilo albanskog premijera Rame.

Opozicija već neko vrijeme održava masovne proteste protiv Rame te koja zahtijeva njegovu ostavku.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...