Tadić bi morao podnijeti ostavku
0

Izbori na svim nivoima u Srbiji u paketu?

SRNA
Boris Tadić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Boris Tadić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Vladajuća koalicija u Srbiji sve je bliža odluci da u utorak, 13. marta, budu raspisani izbori na svim nivoima, pišu beogradske "Večernje novosti".

Demokratska stranka (DS), kao najveća partija vlasti, odluku da glasanje za opštine, parlament i predsjednika bude u "paketu", najvjerovatnije će prelomiti dan prije nego što se oglasi gong za raspisivanje glasanja.

"Trenutno se u stranci analiziraju argumenti `za` i `protiv` spajanja izbora, ankete o rejtinzima stranaka, ali i to kako se kotiraju pojedinci. Sve opcije su još otvorene, a u ovom trenutku je tas, ipak, na strani toga da se svi izbori spoje i da se glasa u jednom danu", rečeno je "Novostima" u vrhu DS-a.

U slučaju spajanja izbora, predsjednik Boris Tadić morao bi da podnese ostavku, a onda da se ponovo kandiduje i uđe u izbornu trku. Vršilac dužnosti šefa države postala bi predsjednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović koja bi se na ovom mjestu mogla zadržati najduže 40 dana. 

Druga opcija na osnovu koje može biti skraćen mandat prvog čovjeka države je da ga Skupština, jer je prekršio Ustav, razriješi dužnosti dvotrećinskom većinom, ali je ovakav razvoj događaja isključen.

Mandat predsjednika Borisa Tadića ističe 15. februara 2013. godine, jer je na taj dan prije četiri godine položio zakletvu. U slučaju da se izbor šefa države ne pripoji glasanju za parlament i lokal, onda bi on bio organizovan u decembru.

Predsjednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović kaže da se zasad zna da će parlamentarni i lokalni izbori biti održani 29. aprila ili 6. maja, a za predsjedničke još "nema informaciju".