Evropska žandarmerija
31

Italijanski karabinjeri stigli na Kosovo kao pojačanje EULEX-u

S. Š. U.
Foto: EULEX
Foto: EULEX
Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell kazao je kako su karabinjeri stigli sinoć na Kosovo kako bi privremeno pomogli policijskim jedinicama EULEX-a.

Nakon što je došlo do dodatne destabilizacije odnosa između Srbije i Kosova jer je na snagu od 1. novembra stupila mjera preregistracije vozila koja je veoma nepopularna među srpskim stanovništvom te protesta i povlačenja kosovskih Srba iz državnih institucija, Borell je kazao kako se obje strane moraju uzdržati od jednostranih akcija.

Misija KFOR-a ranije je saopštila da nastavlja svoje prisustvo na Kosovu te da su spremni da intervenišu ukoliko stabilnost i sigurnost budu ugroženi.

Od kraja oktobra 105 policajaca iz Poljske partolira na sjeveru Kosova, a sada su se misiji EULEX-a pridružili i talijanski karabinjeri.

"U ovim napetim vremenima na Kosovu, Misija vladavine prava EU (EULEX) ispunjava svoju dužnost da osigura stabilnost: karabinjeri iz evropskih snaga žandarmerije sletjeli su večeras na Kosovo da privremeno pojačaju policijsku jedinicu EULEX-a. EULEX će nastaviti nastaviti da podržava sigurno okruženje", istakao je Borrell.

Podsjećamo, ranije je oko 600 Srba koji su bili pripadnici policijskih snaga Kosova napustilo službu.