Šta radi država?
296

Istraživanje u Srbiji: 71 posto ispitanika ne zna za opsadu Sarajeva

Klix.ba
Foto: Fond za humanitarno pravo
Foto: Fond za humanitarno pravo
Građani Srbije malo znaju o ratovima u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina, a država ne radi gotovo ništa da to promijeni, zaključak je istraživanja koje je proveo Fond za humanitarno pravo iz Srbije u saradnji sa Demostatom i dnevnim listom Danas.

Izvještaj o obaviještenosti građana o ratnim zbivanjima, zločinima i primjeni poslijeratne pravde pokazao je da naprimjer 71 posto ispitanika nema saznanja da je Sarajevo skoro četiri godine bilo pod opsadom.

Oko 52 posto anketiranih ne zna navesti nijedan zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u ratovima 1990-ih godina, a 64 posto ne zna navesti šta se desilo na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991.

Više od pola ispitanika reklo je da nema potrebu za informisanjem o suđenjima za ratne zločine, a tek 11 posto ih je navelo da ima potrebu za tim informacijama. Najčešće se informišu putem televizije, novina, interneta i radija, dok 54 posto anketiranih smatra da Radio-televizija Srbije treba prikazivati suđenja za ratne zločine.

O Haškom tribunalu imaju pretežno negativan stav, vjeruju da je neobjektivan i pristrasan.

Vlada Srbije je u februaru 2016. usvojila Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina.

"U proteklih skoro dvije godine otkad imamo strategiju ne samo da ne vidimo povećanje efikasnosti, već se nastavlja isti trend u procesuiranju ratnih zločina koji u Srbiji ide jednom regresirajućom i opasnom putanjom. Naime, u prošloj i ovoj godini Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je samo osam optužnica protiv osam osoba, a to su sve jednostavniji predmeti koji se odnose na po jednu ili nekoliko žrtava i uvijek po jednog počinioca, a ti počinioci su uvijek niže rangirani u hijerarhiji", kazao je Relja Radosavljević iz Fonda za humanitarno pravo.

Naglasio je da većina ovih podignutih optužnica nisu proizvod istrage srpskog tužilaštva, već se radi o predmetima koje je proslijedilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

"Danas se u Tužilaštvu Srbije nalazi oko 1.500 različitih predmeta u fazi istrage ili predistrage, postaje evidentno da je rad Tužilaštva na najnižem nivou od njegovog osnivanja", poručio je Radosavljević.

Naručioci istraživanja kažu da ih nalazi nisu iznenadili i da oni trebaju poslužiti kao polazna tačka za buduće unapređenje rada u ovoj oblasti.