Ispred Ministarstva odbrane u Zagrebu postavljen oteti MIG-21 Rudolfa Perišina

Ispred Ministarstva odbrane u Zagrebu postavljen oteti MIG-21 Rudolfa Perišina
11
Klix.ba
12.5.2019. u 16:02
102
komentara
11

dijeljenja
Ispred Ministarstva odbrane u Zagrebu postavljen oteti MIG-21 Rudolfa Perišina Filip Kos/PIXSELL
Povodom 24 godine od smrti pilota Rudolfa Perišina ispred Ministarstva odbrane Republike Hrvatske u Zagrebu postavljen je njegov oteti avion MIG-21. Perišin je hrvatskih heroj iz rata, a proslavio se kad je 25. oktobra 1991. godine od JNA oteo avion i njim odletio u Austriju.
Nakon 28 godina zahvaljujući naporima Vlade RH i odnosima s Republikom Austrijom, Perešinov MiG-21 oznake "26 112" kojim je hrvatski pilot iz Bihaća preletio u Klagenfurt, konačno je vraćen u Hrvatsku gdje će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih poduhvata iz Domovinskog rata.

Svečanosti su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog i javnog života, a izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Zrinko Petener zahvalio je porodici Rudolfa Perešina na žrtvi koju su podnijeli i dodao kako su njegovi pothvati dokaz kako je iza njega, njegova porodica stajala u potpunosti.

"Kada se prisjećamo junaka Domovinskog rata, često možda i zaboravljamo da iza svakog junačkog čina ne stoji samo pojedinac i njegova odluka, nego je tu i podrška porodice koje su svoje najmilije ispraćali na ratišta", kazao je Petener.

Predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković u ovoj je prilici istakao kako je današnji dan plod tihog, ali odlučnog plana Vlade da u Hrvatsku vrati legendarni MiG-21, jedan od ključnih simbola Domovinskog rata.

Perišin je preminuo nakon rušenja njegovog aviona, drugog dana operacije "Bljesak", 2. maja 1995. godine.
Prijavi grešku


Komentari (102)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...