Ratni heroj
11

Ispred Ministarstva odbrane u Zagrebu postavljen oteti MIG-21 Rudolfa Perišina

Klix.ba
Filip Kos/PIXSELL
Filip Kos/PIXSELL
Povodom 24 godine od smrti pilota Rudolfa Perišina ispred Ministarstva odbrane Republike Hrvatske u Zagrebu postavljen je njegov oteti avion MIG-21. Perišin je hrvatskih heroj iz rata, a proslavio se kad je 25. oktobra 1991. godine od JNA oteo avion i njim odletio u Austriju.

Nakon 28 godina zahvaljujući naporima Vlade RH i odnosima s Republikom Austrijom, Perešinov MiG-21 oznake "26 112" kojim je hrvatski pilot iz Bihaća preletio u Klagenfurt, konačno je vraćen u Hrvatsku gdje će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih poduhvata iz Domovinskog rata.

Svečanosti su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog i javnog života, a izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Zrinko Petener zahvalio je porodici Rudolfa Perešina na žrtvi koju su podnijeli i dodao kako su njegovi pothvati dokaz kako je iza njega, njegova porodica stajala u potpunosti.

"Kada se prisjećamo junaka Domovinskog rata, često možda i zaboravljamo da iza svakog junačkog čina ne stoji samo pojedinac i njegova odluka, nego je tu i podrška porodice koje su svoje najmilije ispraćali na ratišta", kazao je Petener.

Predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković u ovoj je prilici istakao kako je današnji dan plod tihog, ali odlučnog plana Vlade da u Hrvatsku vrati legendarni MiG-21, jedan od ključnih simbola Domovinskog rata.

Perišin je preminuo nakon rušenja njegovog aviona, drugog dana operacije "Bljesak", 2. maja 1995. godine.