Regija
142

Inicijativa mladih za ljudska prava: Srušit ćemo spomenik Slobodanu Miloševiću

Klix.ba
Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije obećala je danas, povodom izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da spomenik bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću ne bi opstao "jer bi se vjerovatno samozvane demokrate služile vandalizmom", da taj spomenik u Beogradu ne bi opstao nijedan dan i da bi to bila odbrana demokratske i evropske Srbije, a ne vandalizam.

"Mi, predstavnici izgubljene generacije, rođeni devedesetih godina, u najgoroj deceniji moderne srpske historije, obećavamo da spomenik Slobodanu Miloševiću neće opstati nijedan dan u našem gradu", navela je Inicijativa u proglasu, prenosi Blic.

U ime onih koje je Miloševićeva politika odvojila od prijatelja

Ističu da oni koji su rođeni i djetinjstvo proveli u vrijeme ratova, potpune izolacije i odsječenosti od svijeta, najveće bijede i siromaštva, govore "i u ime svih mladih koji su sa služenja vojnog roka slati na prve linije fronta, mladih koji su gutali suzavac i kojima su glave i kičme lomili policijski pendreci, mladih koji su rano djetinjstvo proveli u podrumima i redovima ispred supermarketa".

"Govorimo i u ime mladih koji su devedesetih godina pobjegli u svijet da se nikada ne vrate, mladih koji i danas bježe u svijet zbog posljedica devedesetih godina, mladih koje je Miloševićeva politika odvojila od prijatelja sa kojima su se do tada igrali, družili i zabavljali, naših vršnjaka iz regiona koji su devedesete proveli pod opsadom", dodali su.

Inicijativa je u proglasu navela da govori "i u ime žrtava Miloševićevih krvavih eskadrona koji su sijali smrt od Hrvatske do Kosova", svih žrtava bombardovanja koje do danas nisu popisane imenom i prezimenom, "prisilno mobilisanih izbjeglica koje su vraćane u grotlo rata iz kojeg su izbjegle", protjeranih vršnjaka koji su došli na traktorima i u Srbiji, umjesto utočišta, dobili zabranu ulaska u glavni grad, "svih žrtava velikosrpske ideje, svih prognanih i ubijenih novinara i političkih protivnika režima".

Proglas u ime svih žrtava

Oni su naveli da je taj proglas i u ime generacije njihovih roditelja, učitelja, nastavnika i profesora koji su uprkos diktaturi mržnje, laži, obmana, nasilja, prevare, lopovluka, uspjeli da očuvaju dostojanstvo i nauče ih vrijednostima slobode, mira, istine i pravde, u ime generacije njihovih baka i deka, kojima je ukradeno sve što su za života stvorili da bi se finansirala ratna mašinerija i krađa izbora, kao i svih onih kojima su Milošević, njegova politika, njegov režim, poltroni i poslušnici posredno ili neposredno uništili živote.

"Naša obaveza prema generaciji rođenoj 2000-ih jeste da osiguramo da oni budu prva generacija koja će cijeli život proživjeti u miru. Zbog toga nećemo dozvoliti da spomenik posljednjem gospodaru rata sa naših prostora bude postavljen u Beogradu. Ukoliko do toga dođe, naša obaveza je da ga srušimo. To nije vandalizam, nego odbrana demokratske i evropske Srbije", saopćila je Inicijativa.

Nikolić je danas, govoreći o polemici o bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću, rekao da će javnost uvijek biti podijeljena oko Miloševića, kao i oko još nekih ličnosti.

"Ne treba Srbiju dijeliti, i kada se podiže spomenik, treba razmisliti o tome da li će on poslužiti da građani iskažu svoje jedinstvo ili sukobe, tim prije što spomenik Miloševiću ne bi ni fizički opstao jer bi se vjerovatno samozvane demokrate služile vandalizmom", rekao je Nikolić, prenosi Blic.