Traže odgovornost
128

Inicijativa mladih RH: Grabar-Kitarović vrši pritisak na Haški tribunal uoči presude Prliću

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Inicijativa mladih za ljudska prava Republike Hrvatske uputila je prijedlog Saboru za utvrđivanje posebne odgovornosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zbog vršenja političkog pritiska na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) uoči izricanja presude u predmetu "Prlić i drugi".

"Smatramo da je predsjednica Hrvatske nizom izjava, a naročito izjavom upućenom povodom predstavljanja knjige 'General Praljak' od 24. novembra, izvršila nedopustiv javni politički pritisak na rad MKSJ uoči izricanja pravomoćne presude u predmetu Prlić i drugi, a koje je najavljeno za 29. novembar. Predsjednica je ovom prilikom, između ostalog, istaknula: 'Ovih dana, kada se nadamo pravednoj sudskoj presudi i njegovom oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom historijskom periodu borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju", navela je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ističu da je predsjednica dužna brinuti za redovno i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti.

"Stoga je neprihvatljivo i protupravno djelovanje predsjednice kojim se vrši neprihvatljiv javni politički pritisak na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a s kojim je Republika Hrvatska dužna sarađivati u dobroj vjeri (st.3. čl.23. Ustavnog zakona o primjeni statuta međunarodnog krivičnog suda i progonu za krivična djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava)", kažu iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Navode da je, čak iako Grabar-Kitarović misli da i ovim izjavama djeluje u odbrani nacionalnih interesa Republike Hrvatske, neprihvatljiva njena interpretacija da je u nacionalnom interesu države djelovanje kojim se ostvaruje pritisak na tijelo međunarodnog sudovanja i to u smjeru zaštite počinitelja najtežih zločina protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

"Poštovani, dozvolite da apeliramo na vašu savjest. Naime, kao država koja je u nedavnoj prošlosti svjedočila strahotama rata na svom području, gdje su u ratu učestvovale snage susjednih država, čineći zločine protiv državljana naše zemlje, moramo vidjeti vrijednost u tome da se utvrdi odgovornost počinitelja i nalogodavaca za zločine te da se žrtvama pruži satisfakcija u smislu zadovoljenja barem minimuma pravde za zlo koje im je naneseno", navode iz Incijative.

Dodaju da je u nizu pravomoćno presuđenih predmeta pred MKSJ-om utvrđeno kako je RH učestvovala u ratu na području BiH te kako je bila u sukobu s Republikom Bosnom i Hercegovinom i njenim legitimnim snagama.

"Kroz ratno djelovanje hrvatskih snaga i snaga pod kontrolom Republike Hrvatske u BiH počinjeni su brojni zločini, a utvrđeno je i kako su ove snage implementirale kampanje napada na civile, kršeći pri tome međunarodno humanitarno pravo. Republika Hrvatska za ovo još nije preuzela odgovornost", ističu iz Incijative.

Tvrde da danas, umjesto da se bave načinima kako da preuzmu odgovornost i time izgrade pristojno društvo temeljeno na principu vladavine prava, predsjednica nastavlja politiku agresije prema BiH, stajući u odbranu počinitelja zločina i u potpunosti zanemarujući perspektivu žrtava.

"Pri tome predsjednica zanemaruje i perspektivu svih onih građanki i građana Republike Hrvatske koji žele živjeti u odgovornom društvu koje uči lekcije iz prošlosti. Naime, pravomoćno je utvrđeno da su protiv niza žrtava zločina počinjenih 1993. i 1994. godine u BiH zločine počinili pripadnici snaga Hrvatske ili onih snaga koje su djelovale u ime Hrvatske. Ovo je, kako u pravnom, tako i u političkom i etičkom smislu, naš historijski dug na koji ćemo morati odgovoriti", smatra Incijativa mladih.

Predsjednica, kao i drugi nositelji vlasti u Hrvatskoj, imaju, tvrde iz Inicijative, tri izbora.

"Mogu započeti proces suočavanja s ovim dugom na temelju činjenica i u skladu s principom pravde, mogu ovaj dug ignorirati i ostaviti ga za buduće generacije ili mu mogu još dodatno pridonijeti i uvećati ga djelovanjem suprotnim principu pravde, time uvećavajući i odgovornost s kojom ćemo se mi, mladi građani i građanke morati suočiti. Nažalost, ovakvim postupanjem predsjednice bira potonje i time Hrvatsku smješta među zemlje koje opstruiraju procese međunarodne pravde radi zaštite ne svojih nacionalnih interesa, nego partikularnih interesa pojedinaca koji nose odgovornost za planiranje i provedbu najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a protiv interesa žrtava i svih građanki i građana Hrvatske koji zagovaraju ostvarivanje ustavne vizije, kako je ona oblikovana u članku 3. Ustava Republike Hrvatske", ističu iz Inicijative mladih.

Pozivaju predsjednika Hrvatskog sabora. i klubove zastupnika da svojim djelovanjem stanu na kraj sramoćenju Hrvatske unutar nje i jasno pokažu kako niko nije i ne smije biti zaštićen u djelovanju protiv načela Ustava.

"Stoga vas pozivamo još jednom da, sukladno stavku 2. članka 105. Ustava Republike Hrvatske pokrenete postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti predsjednice Hrvatske i potom ga uputite Ustavnom sudu Republike Hrvatske", zaključuje se u prijedlogu Inicijative mladih za ljudska prava.