Spriječena tučnjava
183

Incident na sjednici: Srbijanski političar mišem od laptopa gađao predsjednika Odbora

Klix.ba
Današnju sjednicu Administrativnog odbora Skupštine Srbije obilježio je incident u kojem je lider opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović mišem od laptopa gađao lidera SNS-a Aleksandra Martinovića.

Prema pisanju srbijanskih medija, incident se desio prilikom rasprave o novčanom kažnjavanju poslanika zbog izrečenih opomena.

Martinović je prethodno Obradoviću, kome je izrečena mjera suspenzije sa sjednice Skupštine Srbije na 20 dana, izrekao opomenu. Lider pokreta Dveri je dobio opomenu jer je pokazao plakat na kome je pisalo "Majo, pokrala si Novi Sad".

"Kako te nije sramota Martinoviću, kako možeš da budeš krpa", riječi su kojima je Obradović započeo negodovanje.

Tokom rasprave, u salu je ušlo obezbjeđenje, a verbalni sukob između Obradovića i Martinovića je nastavljen.

Obradović je tražio da mu se omogući da nastavi govoriti te da mu je ostalo još vremena za raspravu. Martinović nije prekidao sjednicu Odbora, a poslanica SNS-a Dragana Barišić, koja je sjedila pored njega, poručila je Dverima kako ih se ne plaši, prenose srbijanski mediji.

Na sjednici Odbora izglasano je novčano kažnjavanje nekoliko poslanika opozicije zbog izrečenih opomena, a nakon toga je nastavljeno koškanje poslanika SNS-a i Dveri. Atmosfera je bila na ivici fizičkog obračuna kada je Obradović, vidno bijesan, nastavio dobacivati Martinoviću.

Tučnjavu između lidera SNS-a i Dveri spriječio je poslanik SNS-a Vladimir Đukanović kada je za sako povukao Obradovića koji je krenuo prema Martinoviću na izlazu iz sale.

Neposredno prije incidenta, piše Kurir, sjednicu Odbora napustili su poslanici SRS-a koji su prethodno oštro negodavali što se opomene izriču i novčano kažnjavaju samo poslanici opozicije. Poslanica DJB-a Ana Stevanović dodala je kako je to primjer dvostrukih aršina koji se primjenjuju u parlamentu te da su sve opomene izrečene neopravdano.

Odbor je odlučio da, zbog izrečene opomene udaljenja sa sjednice parlamenta, Boška Obradovića novčano kazni sa 50 posto od plate ili sa oko 34.100 dinara. Poslanik radikala Nemanja Šarović kažnjen je za dvije izrečene opomene sa ukupno 20 posto od plate.