{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Imamović: Zašto Srbija ne prizna stradanje Bošnjaka u Sjeverinu

22.10.2015. u 15:30
79
90
Imamović: Zašto Srbija ne prizna stradanje Bošnjaka u Sjeverinu
79
Imamović: Zašto Srbija ne prizna stradanje Bošnjaka u Sjeverinu
Enis Imamović
Poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović uputio je otvoreno pitanje premijeru Vučiću i Ministarstvu pravde Srbije zašto stradali Bošnjaci iz Srbije, koji su ubijeni u Sjeverinu, nisu priznati kao civilne žrtve rata.
Danas se obilježavaju 23 godine od otmice i ubistva 16 građana bošnjačke nacionalnosti, državljana tadašnje SR Jugoslavije iz mjesta Sjeverin u općini Priboj. Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je, obračajući se u Skupštini Srbije, podsjetio na ovu godišnjicu te napomenuo da Srbija još uvijek nije priznala stradale Bošnjake kao civilne žrtve rata.

Pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici" su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj - Rudo, u mjestu Mioče, oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gdje su ih psihički i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine.

Do sada je pronađeno samo tijelo Medredina Hodžića u jezeru Perućac 2010. godine, dok se za tijelima ostalih još uvijek traga.

"Kao predstavnik bošnjačkog naroda u ovoj Skupštini tražim objašnjenje od gospodina Vučića i ministra pravde, zašto ovi mučeni i ubijeni civili, građani Srbije, nisu priznati kao civilne žrtve rata", istakao je u svom obraćanju Imamović.

Članovi porodica žrtava pokrenuli su upravni postupak za sticanje statusa člana porodice civilne žrtve rata, ali svi zahtjevi su odbijeni.

Imamović je istakao da nijedna institucija, ali ni premijer Srbije Aleksandar Vučić nisu uradili ništa konkretno za ubijene Bošnjake Sandžaka, čak su činili i suprotno. Osim toga, Imamović je uputio otvoreno pitanje Vučiću zašto je Vlada Srbije zaustavila program povratka Bošnjaka u općini Priboj.

Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu), a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na po 15 godina zatvora. Lukić je, nakon što je uhapšen u Argentini, u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.

Ustavni sud Srbije je utvrdio da je članovima porodica žrtava ratnog zločina iz Sjeverina povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku u postupku za naknadu štete koji je Fond za humanitarno pravo (FHP) u njihovo ime pokrenuo 2007. godine protiv Republike Srbije. Istom odlukom Ustavni sud Srbije je svakom od 22 podnosioca žalbe dodijelio naknadu u iznosu od po 600 eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: