Vladimir Vukčević
0

"Imamo pouzdane informacije o trgovini organima na Kosovu"

SRNA
Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da bi u slučaju trgovine ljudskim organima na Kosovu trebalo da se provjeri mjesto za koje srpsko tužilaštvo ima pouzdane informacije da je masovna grobnica, i da se ta provjera uradi pred zajedničkom ili mješovitom međunarodnom komisijom.

Vukčević je za "Večernje novosti" rekao da Tužilaštvo Srbije ima i druge argumente u ovom slučaju, na koje niko dobronamjeran ne može da se ogluši, ali da će ih iznijeti onda kada bude dobilo garanciju da će oni biti pravosudno valorizovani.

"Naglašavam da su na spisku nestalih i Albanci koji su odbijali poslušnost komandantima OVK i njihovoj politici. Rešavanjem slučaja nestanka Srba na Kosovu ili na severu Albanije uspeli bismo da rasvetlimo sudbinu skoro svih nestalih Srba sa Kosova i Metohije. Prema ažuriranim podacima, kao nestala vodi se još 1.821 osoba, među kojima je više od 540 Srba i drugih nealbanaca", precizirao je Vukčević. 

On je, nakon što je Vijeće sigurnosti UN potvrdio da je primio inicijativu Srbije da odredi specijalnog izvjestioca za slučaj "trgovine ljudskim organima", rekao da od UN očekuje da se drže principa pravde za žrtve i da budu van uticaja politike. 

"Sve drugo su detalji oko kojih se lako dogovara kada se donese odluka o telu koje će sprovoditi istragu", kaže  Vukčević. 

 On je izrazio očekivanje da će istraga, kada započne, biti sprovedena efikasno.

"S obzirom na to da postoji dobra polazna osnova u izveštaju Unmika, koji je dugo bio zataškavan, očekujem da se istraga, kada započne, sprovede efikasno i da privede pravdi lica za koja već postoje ozbiljne indicije, ali i dokazi da su bila uključena u trgovinu ljudskim organima, što je bila samo jedna od aktivnosti koje su sprovodili kriminalni krugovi na Kosovu", rekao je Vukčević.

Vukčević je ocijenio da je slučaj "trgovina ljudskim organima", poslije izvještaja Dicka Martyja, poprimio međunarodne razmjere.

"Savjet bezbjednosti još nije odlučio da li će poveriti nekom svom organu istragu, ali stižu glasovi iz Brisela, a i od velikih svetskih sila - Nemačke, Francuske, Engleske i SAD - da Euleks to može sam da istraži. Istrage još nema, jer nema njihove saglasnosti i ne prate rusku, kinesku, južnoafričku inicijativu da se prevaziđu problemi na terenu koje ima Euleks. Kada kažem problemi, mislim na zaštitu svedoka, na curenje informacija, na pritiske koji su izazvani političkim uticajem", kaže Vukčević.

On je ocijenio da je "slučaj trgovine ljudskim organima" veliki izazov za međunarodnu zajednicu, ali da međunarodna zajednica ima snagu da ga iznese.

 Komentarišući presudu Gotovini i Markaču, Vukčević je rekao da presuda Gotovini nije presuda Hrvatskoj. "To je ono što kao tužilac za ratne zločine želim da kažem. Ona individualizuje odgovornost vojnog i političkog vrha Hrvatske devedesetih i suočava hrvatsku javnost sa ratnom prošlošću. Ukoliko Žalbeno veće Haškog tribunala donese presudu koja će potvrditi činjenice iz optužnice koje se odnose na pojedinačna krivična dela, onda ćemo imati presudu sa `oznakom` bez svake sumnje, dogodili su se ratni zločini: proterano je 250 000 Srba, poginulo oko 500 vojnika RSK, oko 700 civila, oko 1 800 nestalih, spaljeno oko 15 000 kuća. Verujem da će se strasti stišati i da će se hladne glave početi sa preispitivanjem odgovornosti pojedinaca u ratu u Hrvatskoj", zaključio je Vukčević.