Koštunica
0

Idemo u opoziciju

FENA
Premijer Srbije i lider DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je da ta stranka ide u opoziciju pošto nije osigurala parlamentarnu većinu, odbacujući mogućnost da narodnjačka koalicija učestvuje u pregovorima s DS-om i socijalistima o formiranju nove parlamentarne većine.

Koštunica je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" podsjetio da je DSS bio u vladi s DS-om i da se pokazalo da dvije stranke "nemaju zajedničku politiku".

On je za donedavne razgovore s koalicijom okupljenom oko socijalista kazao da su bili neuspješni.

"Tokom ovih neuspješnih pregovora, već od samog početka, i naši i funkcioneri SRS-a javno su upozoravali da nešto nije uredu sa spremnošću SPS-a da se napravi nacionalna vlada", ali smo "željeli da do kraja budemo konstruktivni u razgovorima kako ni na jedan načine ne bi preuzeli odgovornost za neuspjeh pregovora", kazao je Koštunica.

On je dodao da mu "izgleda da je SPS (sada) ušao u jednu neprirodnu koaliciju" za koju sumnja da može uspješno da vodi zemlju.

Ističući da će DSS "dosljedno poštovati" koalicioni sporazum na nivou Beograda, Koštunica je dodao da "DSS neće praviti nijedan drugi sporazum za formiranje vlasti u Beogradu" ako se "voljom drugih" taj sporazum raskine.

"Kao opozicija, mi ćemo se najodlučnije boriti protiv legalizacije Euleksa, jer je cilj te misije definiran Ahtisaarijevim planom, a to je provođenje nezavisnosti Kosova", rekao je Koštunica.

Lider DSS-a je naglasio da je politika njegove stranke "najdublje utemeljena na trajnim evropskim vrijednostima i demokratskim načelima i to je politika koju ćemo uvijek i bezuslovno provoditi".

Ta stranka je, rekao je on, "bila i uvijek će biti suprotstavljena svakom pokušaju evropske birokratije da na dijelu naše teritorije uspostavi još jednu albansku državu".