Regija
128

I regija u minusu: Makarska najhladnija u zadnjih 26 godina, 100 srbijanskih sela blokirano, Bar bez struje

Piše: I. P.
(Foto: Telegraf.rs)
Iako je Bosnu i Hercegovinu pogodio značajan hladni val koji je uzrokovao probleme u saobraćaju i poneku zaleđenu rijeku i jezero, naši susjedi prolaze kroz znatno veće muke.

Primorci u Dalmaciji proživljavaju šok decenije. Kako piše Dnevnik.hr, u Splitu je u subotu ujutro izmjereno minus 7 stepeni - najnižu temperaturu u posljednjih više 50 godina. Građani drugog najvećeg hrvatskog grada imali su povrh svega i probleme sa zakeđenim vodovodnim cijevima.

Što se tiče komunikacije, zbog snažne bure u prekidu su katamaranske linije iz Splita prema srednjodalmatinskim ostrvima.

Što se tiče drugih gradova koje poznajemo samo po suncu, u Makarskoj je u subotu zabilježen najhladniji dan u posljednjih 26 godina, a oko Zadra i Šibenika temperature također nisu prelazile pozitivnu nulu. Novigrad je drugi dan okovan ledom, a u velikom broju mjesta zaledilo se more.

U Srbiji najgore je u Sjenici gdje je zbog blokade stotinjak sela proglašeno vanredno stanje. Građani sela su već dva dana potpuno odsječeni od svijeta zbog ogromnih sniježnih nanosa. Čišćenje puteva će početi tek kada se vjetar smiri, a za izvršenje zadatka trebat će čak tri dana, piše Blic.

Po nekim procjenama u blokiranim selima živi više od 10.000 stanovnika. Također, na području Ivanjice bila je zarobljena grupa šumara koji su kasnije locirani i smješteni na sigurno. U općini Medveđa danas je takođe proglašena vanredna situacija zbog nemogućnosti da se očiste lokalni putevi, javlja Blic.

Telegraf piše da su problemi u i oko Niša, da su ceste prekrivene ledom i da su pojedina mjesta ostala bez struje. B92 javlja da je vanredna situacija proglašena u najmanje četiri općine te da je iz neprilika evakuisano najmanje 110 osoba.

U Crnoj Gori vladaju slične temperature kao u okolnim zemljama, a problemi se očituju u nestanku struje za oko 10.000 građana Bara, jakim vjetrovima na primorju zbog kojih je zatvoren aerodrom kod Tivta. Oluja je čupala drveće, ali pored toga nije načinjena znatnija materijalna šteta.

Na Žabljaku je u 17 sati zabilježena temperatura od minus 22 stepena Celzijusa, dok je subjektivni osjećaj bio 29 stepeni. Nikšić je bio ekstremno hladan gdje je određen subjektivni osjećaj od čak minus 20 stepeni iako je objektivna temperatura iznosila minus 11.

Najtopliji grad u 17 sati u Crnoj Gori je Ulcinj sa temperaturom od minus dva stepena, prenose Vijesti.me.

Prognoza vremena

Kada je u pitanju nedjelja, Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za Srbiju, Crnu Goru i istočni dio Bosne i Hercegovine.

Što se tiče naše zemlje, ozbiljnija hladnoća stat će dolaskom naredne sedmice. Naime, već od ponedjeljka se očekuje postepeno relativno zatopljenje sa dnevnim vrijednostima od oko minus sedam do pet stepeni.

"Nešto topliji period, ali i dalje sa temperaturama prikladnim godišnjem dobu, prognozira se od 12. do 20. januara. Jutarnje temperature u Bosni očekuju se od minus 6 do minus 2, a u Hercegovini od minus 1 do 4 stepena. Maksimalne dnevne u Bosni dostizat će vrijednosti do 4, a u Hercegovini do 7 stepeni", stoji u saopćenju FHMZ-a.

Slične temperature očekuju se i za okolne zemlje. Povećanje temperatura se u Srbiji očekuje od četvrtka, dok je kod zapadnih susjeda značajni skok temperatura zakazan istoga dana.