Ivica Dačić
0

"I građani Srbije znaju da je podjela Kosova realno rješenje"

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u srijedu kako je podjela jedno od mogućih rješenja problema statusa Kosova te ocijenio da su međunarodni odnosi takvi da nije moguće da Kosovo ostane u sastavu Srbije.

Dačić je, gostujući na radiju B92, naveo kako nije realno da Kosovo ostane u sastavu Srbije, te pozvao stranke koje kritiziraju prijedlog o podjeli Kosova da iznesu svoje prijedloge za rješavanje tog pitanja.

''Siguran sam da i građani Srbije znaju da je podjela Kosova realno rješenje. Za stolom u vladi se, međutim, nije o tome raspravljalo", rekao je Dačić. Dodao je kako je teško očekivati da će neki srbijanski političar govoriti o priznanju Kosova jer je cilj države sačuvati ga.

U razgovoru za prištinski list na albanskom ''Zeri'', objavljen u nedjelju, Dačić je podjelu ocijenio pragmatičnim rješenjem, u kojem bi se kosovski Srbi pridružili Srbiji, dok bi se ostali dio odvojio od Srbije.

''To je moje mišljenje, iako se ono ne sviđa ni Beogradu ni Prištini. Ali ja sam realan političar i ne vidim drugo rješenje'', kazao je Dačić za prištinski list te dodao kako će, u drugom slučaju, uz aktualni ''sterilni'' dijalog Beograda i Prištine biti potrebne ''godine i čak desetljeća i neće se ništa postići''.

Politički predstavnici Srba sa sjevera Kosova i pojedinih srbijanskih oporbenih stranaka reagirali su protiveći se Dačićevu stajalištu, a na novinarske primjedbe da se njegov istup kosi s kodeksom vlade Dačić je kazao: ''Neka me isključe iz vlade, pa što, najbolje da ne smije nitko ništa reći, da svi zalijepimo flastere preko usana''.

''Moj posao nije da pričam građanima bajke za laku noć, nego da vidimo kako će Srbija dalje živjeti'', kazao je Dačić dodavši kako je kompromis nužan.