Nadležan sud u Chicagu
0

Hrvatski Srbi tuže američki MPRI zbog "Oluje"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Hrvatski Srbi doseljeni u Sjedinjene Države podnijeli su tužbu protiv američke vojne savjetodavne firme MPRI za sudjelovanje u navodnom progonu Srba iz Hrvatske, a sud u Chicagu proglasio se nadležnim za tu tužbu, prenose beogradski mediji.

Tužbu su podnijele srpske organizacije ''Žrtve genocida u krajini'' i ''Srpski krajiški sabor'', koje djeluju u SAD, protiv MPRI-ja "za sudjelovanje u genocidu i progonu 200 hiljada Srba iz krajine" u operaciji "Oluja" 1995.

Navodi se kako će naknadno biti objavljeno kada će suđenje započeti, pri čemu tužiteljska i tužena strana imaju rok do kraja septembra iznijeti argumentaciju za početak suđenja. Sudija Ruben Castillo iz federalnog suda u Chicagu proglasio je državu Illinois nadležnom za suđenje penzionisanim visokim časnicima američke vojske koji čine MPRI po tužbi Srba doseljenih iz Hrvatske.

Američku firmu MPRI Srbi u optužnici terete da je obučavala Hrvatsku vojsku prilikom operacije ''Oluja'' te sudjelovala u toj operaciji. Srbi su kao dokaz o saradnji navodno priložili ugovor između agencije MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih časnika i vojnika. U obrazloženju odluke sudije o nadležnosti kaže se kako firma MPRI ima svoje filijale i poslove u državi Illinois, a Srbi koji su tužili agenciju žive u Chicagu, Milwaukeeu, Rockfordu i okolnim mjestima.

Zbog toga što su u blizini Chicaga oni su u mogućnosti redovno dolaziti na suđenja, zbog čega se federalni sud u Chicagu smatra nadležnim u tom predmetu. Tužba je, inače, podnesena prije skoro dva mjeseca, a sud u Chicagu je sad obznanio da je nadležan za taj slučaj.