Prepričao razgovor
62

Hrvatski novinar o "Velikoj Albaniji": Jako moćan čovjek u Londonu mi je rekao da je to vruća stvar

B. R.
Velimir Grgić, novinar, scenarist i producent (Screenshot: HRT)
Velimir Grgić, novinar, scenarist i producent (Screenshot: HRT)
Hrvatski novinar, scenarist i producent Velimir Grgić je komentarišući teorije zavjere, prepričao razgovor koji se odnosio na stvaranje "Velike Albanije".

Teorije zavjere su bile jedna od tema jučerašnje emisije "Nedjeljom u 2" Hrvatske radiotelevizije (HRT). Među onima je koji smatraju da ne treba vjerovati u sve za šta se misli da je teorija zavjere, ali i da ne treba i sve odbacivati.

Argumentirajući ovaj stav, Grgić je prepričao razgovor sa osobom za koju je naveo da je bila vrlo utjecajna u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, razgovor se desio prije 10 godina u Londonu, a odnosio se i na ideju o "Velikoj Albaniji".

"Bio sam sa jednim jako moćnim čovjekom koji je ovdje utjecajan od početka 90-ih, jer je bio blizak (bivšim predsjednicima Hrvatske) Franji Tuđmanu, Stjepanu Mesiću itd. Ekonomski je postavljao mnoge stvari. Bio je uvijek u sjeni i nikada ga niste vidjeli u stolicama, u vladi, pred kamerama. Dio je ekipice koja zna postavljati sistem. To su arhitekti sistema, jer sistem neko treba napraviti", kazao je.

Prema njegovim riječima, razgovor je počeo kao ručak i pretvorio se u večeru, jer je trajao osam sati.

"Svašta mi je ispričao - šta je prošao, u kojim institutima u Londonu je bio i stvari koje graniče s teorijama zavjere. Nemam razloga da mu ne vjerujem, jer znam koliko ima veliki kredibilitet", ukazao je.

Onda se osvrnuo na ono što mu je rekao o "Velikoj Albaniji".

"Onda je mi kazao da je bio u institutu za politiku i historiju te da je jako vruća stvar stvaranje 'Velike Albanije'. Rekao mi je: 'Vidio sam mape, postoji lobi, postoji finansiranje pjevača albanskog porijekla, pojačan lobi u Hollywoodu, mape su gotove. Koštat će dio Srbije, bit će nešto rata, neće biti kod vas, ne morate se brinuti'", istakao je Grgić.

Naglasio je da je to bila samo jedna od tema njihovog razgovora, a onda je naveo šta je uslijedilo.

"Poslije nekoliko sedmica desi se dron sa zastavom 'Velike Albanije' na nogometnoj utakmici (Srbija - Albanija u Beogradu 2014. za kvalifikacije na Evropsko nogometno prvenstvo). Zahukta se cijela priča oko Albanije i Kosova, pojavljuju se pjevačica Dua Lipa, svi mogući. Sve što je najavio, osim konačnog stvaranja 'Velike Albanije', realizovalo se", konstatovao je.

Istakao je i to da mu je sagovornik u Londonu poručio da se svaka politička ideja može realizovati ako se ona može finansirati.

Istaknuti dio Grgićevog gostovanja možete pogledati u priloženom videozapisu od 43:15 do 46:12 minute.