{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatski jezikoslovci traže promjenu riječi sport u šport

S
4.1.2012. u 09:41
0
11
Hrvatski jezikoslovci traže promjenu riječi sport u šport
0
Hrvatski jezikoslovci traže promjenu riječi sport u šport
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović odgovara na pitanja novinara nakon današnjeg glasanja (Foto: AFP)
Hrvatski jezikoslovci iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na svojoj web-stranici objavili su otvoreno pismo premijeru Hrvatske Zoranu Milanoviću zbog spornih naziva Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Oni smatraju da je nepotrebno mijenjati riječ šport riječju sport, kao i da je Ministarstvo zdravlja pogrešan naziv.

"U hrvatskome jeziku postoje istoznačne riječi sport i šport. Prema njemačkome i austrijskome izgovoru primili smo riječ šport. Poslije je iz engleskoga preuzeta i riječ sport. Neki priručnici hrvatskoga jezika te riječi normativno izjednačavaju, dok drugi daju normativnu prednost riječi šport. Stoga smatramo da je nepotrebno riječ šport u imenu ministarstva zamijeniti riječju sport", argumentiraju jezikoslovci, prenosi Index.hr.

Što se tiče riječi "zdravlje" u imenu Ministarstva zdravlja, jezikoslovci pojašnjavaju da je zdravlje "stanje organizma pri normalnome radu organa, dobro fizičko i psihičko stanje", a zdravstvo "djelatnost koja se bavi zaštitom zdravlja i liječenjem bolesti". S obzirom na to da se ministarstvo nesumnjivo bavi djelatnošću, a ne stanjem organizma, ono bi se moralo zvati Ministarstvo zdravstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: