Regija
6

Hrvatska Vlada na udaru kritika zbog skupih automobila

Klix.ba
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija
Jedanaest automobila Audi A6, svaki vrijedan blizu 85.000 eura, naručeno je za razna hrvatska ministarstva.

Na hitnoj konferenciji za novinare hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da se ministri u skupocjenim autima neće voziti, no i to da ih ne mogu vratiti, izvijestila je Jasmina Kos, novinarka Al Jazeere.

Kada je u javnost izašla informacija da svaki službeni automobil za 11 hrvatskih ministara košta 85.000 eura, oštre kritike brzo su stigle do Banskih dvora.

Premijer Milanović hitno je sazvao konferenciju za novinare. Kaže, da je znao - spriječio bi nabavku skupocjenih automobila. Ipak, sada ih više ne može vratiti.

Ogroman novac

"To je cijena jednog dobrog prosječnog trosobnog hrvatskog stana. U prosjeku. To je ogroman novac. To ćemo pokušati skresati za duplo. Ovi automobili su kupljeni i tu nema raskidanja ugovora, jer su rađeni po narudžbi. Prema tome, oni će, koliko shvaćam, naći svoje mjesto u sustavu MUP-a, državnog protokola", poručio je Milanović.

Nabavka je, tvrdi premijer, urađena strogo u skladu s propisima, čak i ispod standarda koji kažu da se premijer i članovi Vlade imaju pravo voziti u automobilima gornje kategorije. A ovi su srednja visoka klasa. No, i to je, kaže, previše novca.

Jeftiniji automobili

Milanović je dodao: "Ministri će koristiti manje skupe automobile. Ne mogu to nazvati jeftinim automobilima, jer ja si osobno ni takav jeftini automobil nikad nisam uspio priuštiti od svoje plaće."

I ministar obrazovanja Željko Jovanović uputio je izvinjenje, nakon što je u nedjelju na novinarsko pitanje o skupocjenom novom automobilu odgovorio protupitanjem: "Hoćete da kočijom dođem u ministarstvo?".

"Ispričavam se svim građanima koji su se osjetili iziritiranim i povrijeđenim zbog moje izjave o kočiji", rekao je Jovanović.

Kaže da je cijenu doznao tek u ponedjeljak, a premijeru je odmah predložio da promijeni propise o kategorijama službenih automobila.

Ovo nije prvi put da je hrvatska javnost reagirala na rastrošnost političara. Krajem prošle godine građani Siska protestirali su jer je županica Sisačko-moslavačke županije kupila automobil od 56.000 eura. Pod pritiskom javnosti, zamijenila ga je za jeftiniji.