Zvanični protest
16

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog prijetnji hrvatskoj manjini

G. M.
Protest hvatskog ministarstva (Foto: MVEP)
Protest hvatskog ministarstva (Foto: MVEP)
Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) danas je uputilo protestnu notu Srbiji, u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog "brojnih prijetnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji".

Prijetnje su uslijedile poslije zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu upotrebu.

Poslije javne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području grada Subotice, predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, prijetnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama, saopćeno je MVEP-a.

Te prijetnje su prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tijela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju.

MVEP je zatražilo informaciju od srbijanskog Ministarstva o postupanju nadležnih tijela Srbije, kao i preduzetim mjerama na zaštiti sigurnosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu email adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla prijetnja u kojoj nepoznati pošiljilac navodi da će ih “pobiti automatom”.