Regija
24

Hrvatska ulazi u špicu sezone, ali s mršavim rezultatima u predsezoni

FENA
Hrvatska ulazi u špicu ovogodišnje turističke sezone, ali s mršavim rezultatima ostvarenim u predsezoni.

Kako pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za prvih pet mjeseci, u Hrvatskoj se odmaralo nešto manje od 2,2 miliona turista, što je 4,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Ti su turisti, međutim, ostvarili nešto manje od 6,8 miliona noćenja ili 4,2 posto manje nego u prvih pet mjeseci prošle godine, piše Jutarnji list.

Posebno je problematičan bio maj, mjesec u kojem je zabilježeno nešto više od milion turističkih dolazaka, što je 1,7 posto manje nego u maju prošle godine.

Tokom maja turisti su u Hrvatskoj ostvarili oko 3,6 miliona noćenja, što je čak 13,2 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Podataka za juni još nema - njih će HTZ i Ministarstvo turizma objaviti sljedeće sedmice, pa će tada biti pokrivena i cijela prva polovica godine - no mnogi strahuju da bi i oni mogli biti ispod očekivanja.

Kao glavni razlog za to navode Svjetsko nogometno prvenstvo. No, stručnjaci tvrde da Mundijalu u Brazilu ne treba pridavati prevelik značaj kada je u pitanju hrvatski turizam, prenosi portal Danas.hr.

Glavne razloge dosadašnjih slabijih rezultata od očekivanih stručnjaci traže u lošim vremenskim prilikama.

Hladno i kišno vrijeme svakako nisu poželjan ambijent za goste željene odmora u kasno proljeće ili početkom ljeta.

Ipak, hotelijeri tvrde da se situacija tokom juna osjetno promijenila nabolje, čemu su pridonijeli i blagdani, o kojima ovisi dobar dio prometa u predsezoni.