Nastavak akcije Indeks
12

Hrvatska: Uhapšeno 12 osoba na zagrebačkom Medicinskom fakultetu

FENA
U antikorupcijskoj akciji na zagrebačkom Medicinskom fakultetu uhapšeno je 12 osoba, potvrdio je MUP Republike Hrvatske.

"Policijski službenici PNUSKOK-a u koordinaciji s USKOK-om proveli su višemjesečno kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg je uhapšeno12 hrvatskih državljana zbog osnova sumnje dasu počinili krivična djela korupcije. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podnesena krivična prijava USKOK-u", saopćeno je iz MUP-a RH.

Pozivajući se na neslužbene informacije i izvore, hrvatski mediji su poslijepodne objavili da je uhapšen profesor anatomije Z.K., dvoje njegovih asistenata, sekretarica i nekoliko studenata koji su kupovali ispite.

Za sada je nepoznato o koliko slučajeva kupoprodaje ispita je riječ i koja je bila cijena ispita.

S Medicinskog fakulteta najavili su saopćenje, a dekan tog fakulteta Davor Miličić za Novi list je potvrdio da se za korupciju zasad sumnjiče jedan profesor i dvoje uposlenika tog fakulteta. Svo troje suspendovani su odlukom uprave fakulteta dok traje istraga, a studenti koji se terete da su učestvovali u kupoprodaji ispita dobili su zabranu studiranja.

Policija je danas pretražila Zavod za anatomiju Medicinskog fakulteta.

Mediji nagađaju da je riječ o nastavku antikorupcijske akcije Indeks, pokrenute 2007. godine. Tom je akcijom bilo obuhvaćeno više od sto osoba sa zagrebačkog Saobraćajnog i Ekonomskog fakulteta - profesora, posrednika, studenata i članova njihovih porodica.

Akcija je do sada "urodila" s pet optužnica i više desetina optuženih. Do sada je pravomoćno završen samo jedan slučaj u kojem je zbog kupoprodaje ispita na Fakultetu saobraćajnih nauka na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeno devetero profesora i četvero posrednika, dok je 17 ostalih optuženih kažnjeno uvjetno. Osuđeni profesori dobili su i petogodišnju zabranu profesorskog rada.