Ivo Josipović
0

"Hrvatska tužba nije sama sebi svrha"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Kandidat za hrvatskog predsjednika Ivo Josipović je rekao da hrvatska tužba za genocid protiv Srbije nije sama sebi svrha, nego je bitno da se ostvare "pravedni zahtjevi iz hrvatske tužbe".

Josipović, jedan od pisaca hrvatske tužbe, pojasnio je da se to odnosi na pronalaženje nestalih lica, vraćanje velikog kulturnog blaga koje je za vrijeme rata izneseno iz Hrvatske u Srbiju i kažnjavanje svih ratnih zločina.

"Tužba je podnesena u vrijeme kada ništa od navedenog nije bilo ostvareno. Ali, od tada su učinjeni brojni pomaci. Srbija je vratila dio otetog kulturnog blaga, Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu vrlo dobro radi, a i dvije države sve bolje sarađuju u kažnjavanju ratnih zločina. Isto tako, radi se na pronalaženju nestalih, ali problema još ima", dodao je Josipović.

On je za "Večernje novosti" rekao da su odnosi između Srbije i Hrvatske bolji su nego što su bili, ali još uvijek nisu dovoljno dobri, nego su opterećeni događajima iz rata i "variraju", pa je potrebno uložiti određeni napor kako bi se poboljšali. 

Josiović je rekao da će odnosi sa Srbijom biti jedan od njegovih spoljnopolitičkih prioriteta.

"Razvijanje i produbljivanje dobrih odnosa između naše dvije zemlje važno je za očuvanje mira i razvoj privrede u regionu. I na globalnom planu ciljevi naše dvije zemlje se podudaraju, a to je ulazak u evropske integracije, kao i pretvaranje regiona u zonu mira i prosperiteta", rekao je on. 

On je dodao da su glavne pretpostavke za uspješnu saradnju  suočavanje sa prošlošću, odgovornošću za rat i stradanjem, ali i spremnost na saniranje posljedica rata. 
"Hrvatska je u ratu pretrpela strašne žrtve i razaranja za koje nema nikakvog političkog, ni drugog opravdanja. Odgovornost za te zločine važno je pitanje. No, i Srbi u Hrvatskoj su stradalnici koji traže poštovanje i pomoć u rješavanju problema, posebno povratka", rekao je on.

Josipović tvrdi da su  položaji hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj uglavnom su slični, ali da je u stepenu ostvarivanja manjinskih prava i zakonskim rješenjima Hrvatska u velikoj mjeri ispred Srbije. 

"Najveći problem povratka Srba u Hrvatsku više nije fizička nesigurnost i nesnošljivost, već je to ekonomska nesigurnost, nezaposlenost i nedostatak perspektive. Zbog toga bi vlada trebalo da donese paket mjera kako bi pomogla u rešavanju tih otvorenih pitanja", kaže on. 

Josipović je kandidat Socijaldemokratske partije i pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.