Raste broj bolesnika
10

Hrvatska treća u Evropi po epidemiji, gripom zaraženo više od 8.500 ljudi

Klix.ba
Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gripom je u toj državi zaraženo gotovo 8500 građana, a do sada je od gripe umrlo dvetero ljudi. Još se čeka i službena analiza kako bi se otkrio je li gripa bila uzrok smrti i dvije žene u Splitu.

"Ove godine imamo povećani broj bolesnika, posebno u zadnje dvije sedmice. Imamo bolesnike s teškim oblicima gripe s upalama pluća. Visoka je popunjenost bolnica i veći broj oboljele djece. Molimo sve sugrađane s blažim oblicima gripe da ostaju kući", rekla je direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Alemka Markotić na vanrednoj konferenciji za novinare, prenosi 24sata.hr.

"Epidemija je sada došla do svog vrhunca. Molimo sve građane da se što manje kreću i dobro bi bilo izbjegavati zatvorene prostore s puno ljudi. Zagrebu je sada bio val, gdje je povećani broj ljudi na respiratoru. Ne treba panično jurišati u bolnice, jer većina se može liječiti kod kuće. Vjerujem da ćemo uskoro ući u mirniju fazu", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ipak, naglasili su da je sve pod kontrolom

"Ove godine imamo prijavljeno devet smrtnih slučajeva, od toga tri u Zagrebu, dvoje u Krapini, jedan u Splitu i jedan u Sisku. U ovom trenutku ne možemo govoriti o zaključnim brojkama. Najveći intenzitet je bio u dubrovačkoj županiji, ali sad je u Zagrebu i Slavonskom Brodu. Što se tiče Evrope najveći je intenzitet u Velikoj Britaniji, a mi smo treći u Evropi po intenzitetu gripe", rekao je Krunoslav Capdirektor HZJZ-a.