Vatru gasi 220 vatrogasaca
0

Hrvatska: Širi se požar na Braču

FENA
Veliki požar na otoku Braču, koji je buknuo jučer u Pustinji Blaca, još nije ugašen, a zahvatio je oko 4.000 hektara guste borove šume, trave i niskog rastinja te se širi prema naselju Dračevici u jednom i prema mjestu Vela Faska - uvala Mala Lozna prema Bolu u drugom smjeru, saopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Naselje Dračevica je odbranjeno. Po dosadašnjim podacima vatrogasci su, uz pomoć zračnih snaga, uspjeli odbraniti sve stambene objekte, a niko od turista, mještana i vatrogasaca nije povrijeđen.

Vatra se u Dračevici približila kućama na nekoliko stotina metara, a vatrogasci uz pomoć zračnih snaga čine sve kako bi spriječili da požar zahvati kuće.

Glavni državni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin popodne je za medije izjavio kako je taj požar na Braču najveći ove godine u Hrvatskoj i jedan od najtežih u zadnjih nekoliko godina jer je zahvatio veliki prostor.

"Požarište na Braču će biti aktivno i idućih nekoliko dana", rekao je Jurin.

U gašenju požara učestvuje 220 vatrogasaca te pet kanadera i nekoliko air-tractora i helikoptera, izvijestili su vatrogasci s terena. Visoki dim se s bračkog proširio i na splitsko područje te je kanaderima zbog slabije vidljivosti otežano gašenje, izvijestili su vatrogasci.

Popodne su nautičari na bračkom području pozvani na oprez jer kanaderi moraju slijetati do morske površine kako bi uzeli vodu potrebnu za gašenje požara.