Skok cijena
132

Hrvatska se pribojava latvijskog scenarija: Hoće li uvođenje eura ubrzati iseljavanje?

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Latvija je bila pretposljednja država koja je uvela euro kao svoju valutu, a devet godina kasnije njeni građani nastavljaju napuštati tu baltičku zemlju od 1,9 miliona stanovnika žaleći se na visoke cijene i nedostatak poslova, prenosi Jutarnji list.

"Nakon što je u zemlju uveden euro bili smo šokirani novim cijenama", kaže Lubova Sela, 65-godišnja penzionerka, u glavnom gradu Rigi.

"Prije smo mogli kupiti puno više stvari našim latima nego što sada možemo eurima", dodaje u razgovoru za Hinu.

Latvija je ušla u eurozonu 1. januara 2014., a godinu dana poslije učinila je to i susjedna Litvanija.

Aiva Strelca, tada 16-godišnja učenica, bila je na zimskim praznicima i dobro pamti novogodišnju noć u kojoj je nestao lat.

"Dok smo kući čekali Novu godinu, moj je otac izašao u vrt, ondje iskopao rupu pa u nju položio kutiju s latima", priča Strelca.

"Nije ih htio zamijeniti za eure. Govorio je kako će nam jednog dana opet zatrebati. Da će oni opet vrijediti u budućnosti", dodaje.

Latvija je 1991. stekla nezavisnost raspadom Sovjetskog Saveza, a 1994. godine fiksirala je svoj kurs uz njemačku marku, a zatim i uz euro. Time je održavala nisku inflaciju, te nije koristila monetarnu politiku u poticanju izvoza i zapošljavanja.

Godine 2000. je imala gotovo 2,4 miliona stanovnika. Od tada ih je izgubila oko 500.000.

Mnogi su emigrirali u druge članice EU u potrazi za boljim životom.

Anna, kćer Lubove Sele, otišla je prije četiri godine živjeti u glavni poljski grad Varšavu gdje radi kao novinarka.

Politički euro

Smatra da je latvijska vlada uvela euro iz političkih razloga.

"Uvođenje eura bilo je pitanje sigurnosti za Latviju. Neslužbeno objašnjenje je bilo da će Zapad biti motivisaniji pomoći nam u slučaju prijetnje iz Rusije ako uđemo u područje zajedničke valute.To je bio svojevrsni štit protiv utjecaja Rusije", rekla je.

Valdis Dombrovskis, koji je tada kao premijer Latvije uveo zemlju u eurozonu, deset mjeseci poslije dobio je mjesto potpredsjednika Europske komisije u Bruxellesu. Evropski je povjerenik za ekonomiju pa mu je danas posao promovisati ideju eurozone.

Početkom jula pozdravio je odluku hrvatske vlade o uvođenju eura.

"Uvođernje eura nije samo legitimna obaveza, nego dovođenje vidljivog benefita hrvatskoj ekonomiji, kao i jačanje međunarodnog položaja i značaja eurozone te EU-a", izjavio je Dombrovskis u Zagrebu na zajedničkoj konferenciji za medije s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Hrvatska je u nedjelju postala 20. članica eurozone.

Latvija i Litvanija su, zajedno s Bugarskom, zemlje najvećih socijalnih nejednakosti u EU, podatak je statističkog ureda Eurostat.