|

"Hrvatska se mora brinuti o Hrvatima u BiH"

"Hrvatska se mora brinuti o Hrvatima u BiH"
0
F
FENA
14.12.2009. u 17:33
4
komentara
0

dijeljenja
"Hrvatska se mora brinuti o Hrvatima u BiH"
Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, upitan što misli o tome da Hrvatska u doba recesije financijski podupire Hrvate u BiH, rekao je da je Hrvatska prema svome Ustavu dužna brinuti o Hrvatima u toj zemlji, u mjeri u kojoj je to moguće.
Bebić je, nakon otvorenja izložbe u Hrvatskoj matici iseljenika, izjavio danas da s obzirom na okolnosti recesije treba ispitati kolike su te mogućnosti, no kako nikada ne treba odustati od brige za Hrvate u BiH kao najveće grupacije Hrvata izvan Hrvatske, "konstitutivnog, suverenog i jednakopravnog narod kakav treba ostati".

Suradnju Hrvatske s Hrvatima u BiH ocijenio je dobrom, ali s prostorom za unapređenje. Na području kulture i povijesti vidi se da je to jedna kultura koja ima ishodište u prošlosti, rekao je.

Komentirajući fizički napad na talijanskog premijera Silvija Berlusconija, Bebić je rekao da osuđuje svaki nasilni čin, pa i taj, te da to nije ništa što se već nije događalo. Dodao je da on nije bio u sličnoj situaciji te da je Hrvatska uređena država s dobro razvijenim demokratskim mehanizmima koji omogućuju da se čuje javna misao.

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić je rekao da su Hrvati u Bosni i Hercegovini u neravnopravnom položaju prema ostalim konstitutivnim narodima, što smatra posljedicom neprovedenog mirovnog sporazuma. Ocijenio je da BiH, ako želi biti stabilna država, treba ostvariti jednaka prava za sva tri naroda.

Kao primjer diskriminacije naveo je kako dugo nije mogao dobiti lokaciju za gradnju crkve na Grbavici, a kada ju je i dobio cijeli proces se dodatno birokratski otežava. Podsjetio je i na probleme s rezidencijom Nadbiskupije vrhbosanske u Sarajevu, čiji je jedan dio dodijeljen privatnom vlasniku.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...