Regija
0

Hrvatska: Regionalni aktivisti pozvali na politički pritisak za zaštitu izbjeglica

Anadolija
Inicijativa "Dobrodošli" nakon mjesec dana humanitarne krize u Hrvatskoj organizirala je raspravu naslovljenu "Mjesec dana humanitarne krize u Hrvatskoj" s aktivistima i volonterima iz Srbije i Slovenije.

Predstavnici organizacija civilnog društva iz Hrvatske, Slovenije i Srbije koji su na terenu pružali podršku izbjeglicama u različitim prihvatnim centrima ukazali su na ključne probleme koji se pojavljuju na svim graničnim prijelazima i u svim državama u izbjegličkoj krizi.

Loša organizacija i manjkavosti u policijskoj koordinaciji pri transportu izbjeglica, manjak informacija, loši uvjeti na terenu, posebno otkad su počele kiše i zahlađenje, nedostatak hrane, odjeće, obuće i šatora samo su osnovni problemi koji ukazuju kako se suvremena Europa nije u stanju nositi s izbjegličkom krizom, poručili su aktivisti i volonteri.

U raspravi je jednoglasno osuđeno podizanje žice i zatvaranje granica, nehuman odnos policije prema ljudima, izbjeglicama u nevolji, kao i ksenofobna klima koja se počela stvarati u javnom mnijenju Europske unije.

Pozvali su na jaču regionalnu suradnju organizacija koje volontiraju s izbjeglicama te na vršenje snažnijeg političkog pritiska u vlastitim zemljama putem demonstracija, ali i samim aktivizmom i radom na terenu kako bi se vlasti aktivirale u adekvatnijem prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica.

Poručeno je kako je Europska unija upravo na ispitu humanosti na kojem ne smije pasti te je ukazano na potrebu razbijanja ksenofobije i predrasuda od kojih "boluje" dio Europljana pritisnutih strahom od gubitka posla, kao i strahom od drugih i drugačijih.

Aktivisti su oštro osudili nasilje policije koje se u masu incidenata dogodilo od Makedonije do Slovenije.

Poručili su kako milijun izbjeglica s Bliskog istoka u Europskoj uniji neće biti remetilački faktor, nego element napretka i razvoja Unije, kako kulturnog tako i gospodarskog.

U raspravi su sudjelovale Gordana Vukašin iz "Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila" iz Srbije, Aigul Hakimova iz "Fronta brez meja" iz Slovenije te Sanja Burlović iz Inicijative "Dobrodošli" iz Hrvatske, no uključili su se i aktivisti iz publike, kao i novinari koji su svjedočili problemima na terenu.