{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska prva zemlja protiv koje se pokreće zaštitna klauzula

F
16.9.2013. u 20:04
3
85
Hrvatska prva zemlja protiv koje se pokreće zaštitna klauzula
3
Hrvatska prva zemlja protiv koje se pokreće zaštitna klauzula
Sve zemlje članice koje su do sada ulazile u Evropsku uniju imale su zaštitne klauzule, koje su se mogle aktivirati u prvim godinama članstva u slučaju kršenja evropske pravne stečevine, ali se do sada to nikada nije dogodilo i Hrvatska će biti jedina zemlja kojoj će se to dogoditi.
"Ovo je do sada jedinstven slučaj", rekao je izvor iz Komisije, dodajući da su sve zemlje na koje se EU do sada širio imale zaštitne klauzule, ali se nikada nisu koristile.

U ponedjeljak je Komisija objavila da kolegij povjerenika u potpunosti podupire aktiviranje članka 39 iz hrvatskog pristupnog ugovora, što će se formalno dogoditi u sljedećih nekoliko dana osim ako Hrvatska ne poduzme mjere koje bi opravdale preispitavanje te odluke.

"Potpredsjednica Reding, predsjednik Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele obavijestili su kolegij povjerenika o situaciji i dobili punu podršku za buduću akciju. Stoga, ne bude li razvoja događaja u Hrvatskoj koji bi opravdao ponovno preispitivanje situacije, uskoro će se pokrenuti postupak predviđen člankom 39 hrvatskog pristupnog ugovora", rekla je novinarima Andreeva, glasnogovornica potpredsjednice Komisije Viviane Reding.

Postupak se pokreće jer je Hrvatska po ocjeni Komisije prekršila Evropski nalog za hapšenje, donošenjem zakona, kolokvijalno nazvanog "lex Perković", kojim se primjena Evropskog naloga za hapšenje ograničava na zločine počinjene nakon augusta 2002.

Slučajevi Bugarske i Rumunije nisu usporedivi s Hrvatskom, jer su te dvije zemlje ušle u Evropsku uniju nespremne zbog čega je za njih i prije ulaska u članstvo uveden postpristupni monitoring, tzv. Mehanizam za saradnju i verifikaciju (VCM). Ali ni one nisu nikada kažnjene u okviru toga mehanizma. Bugarska jest kažnjena u julu 2008. godine, godinu i pol dana nakon ulaska u EU, kada joj je zbog slabosti u borbi protiv korupcije i u upravljanju sredstvima iz evropskih fondova suspendirano oko 500 miliona eura, koje nije iskoristila u pretpristupnom razdoblju, a na koje je još imala pravo i kao članica.

Suspenzija je ukinuta nakon godinu dana, ali Bugarska nije uspjela iskoristiti sav taj novac jer su za dio tih sredstava istekli rokovi za povlačenje.

Rumunija nikada nije bila kažnjena iako je u nekoliko navrata dobijala upozorenja. I Mađarska je 2011. bila na udaru Evropske komisije zbog zakona o medijima. Nakon upozorenja Evropske komisije, Mađarska je napravila u svom zakonodavstvu promjene koje je Komisija ocijenila dovoljnima tako da su sankcije izostale.

Mađarskoj je prošle godine bilo zamrznuto 495 miliona eura iz evropskih fondova, ali zbog pretjeranog budžetskog deficita.

Sankcije su uvedene u martu prošle godine, a ukinute su u junu iste godine nakon što je ocijenjeno da je Mađarska vlada poduzela dovoljno na smanjenju deficita.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: